2020-10-29
今日嚟到黄埔依个小社区揾好嘢食-泰拍耶就喺AEON STYLE入面,够晒就脚。最钟意菠萝炒饭有肉松同腰果,炒饭咸香得嚟又有菠萝同提子干带出嘅香甜,依度仲加咗鱿鱼仔同蟹柳,口感味道都好丰富,虽然冇原只菠萝上碟但都好满意呢~炸鱼饼重香茅味,食落微辣唔油腻,点埋泰式辣酱就perfect!冬阴大头虾汤浓郁足料,虾肉好易起入晒味,香料有青辣椒比起出面饮开嘅更加辣,特别惹味。咸肉比较干身但芥兰炒得唔错,落咗蒜蓉够香口,去咗芥兰嘅苦涩味。店员推介嘅龙眼冰果然正,清甜透心凉,仲可以食埋啲龙眼肉添!另外当然唔少得我最爱嘅泰式奶茶,虽然明知味道偏甜,但每次食泰菜都忍唔住点🙈最后餐厅仲好好送咗新鲜整好嘅斑兰椰汁糕,充满斑兰叶嘅香气,软糯又好食,唔知迟啲会唔会喺menu上见到依个甜品呢☺️