2023-07-04
今日我带朋友嚟到鲤鱼门食海鲜,呢间舖头可以见到无敌海景。先来左一碟海鲜,有赤虾、青口、黄金螺、珍珠蚝,鲍鱼同扇贝,店员逐一帮我哋放落去蒸再介绍。第一样系赤虾,好大只下,店员强调虾膏系精华所在,食落d膏真系好鲜甜,d肉好爽口。跟住系黄金螺,好大只,店员话可能有沙,不过唔觉有,食落好滑,唔嚡。接住珍珠蚝,虽然唔系好大只,不过食落好有蚝味,店员建议可以用生菜夹住一齐食,清爽唔腥。到鲍鱼,系台湾既九孔鲍鱼,肉身好厚,食落爽口有鲜甜味。到扇贝,几大只,,蒸熟之后好香,卖相吸引,入口一样鲜甜,连埋d汤一齐饮,极佳。最后到青口,店员话系野生,老板自己攞货,同出面既唔同,的确食落好似店员咁讲好唔同,d鲜味番哂黎,野生系唔同d。店员跟住拎碟鱼块俾我地,未蒸望落都好靓好鲜,蒸完d肉唔散,几有鲜鱼味。论到琵琶龙虾,出面唔易食到,我都系第一次食,店员话系野生,肉质好新鲜美味,size 较一般龙虾细,不过肉质好鲜甜,好滑。最后系奄仔蟹,店员话奄蟹直接由菲律宾到香港,冇中途站,差唔多等于即捉即食咁,好多膏,而且d味好香甜,又d蛋黄味咁,肉质爽甜,必食。食完海鲜,俾左个蔬菜篮清清先再食混入左以上海鲜精华既粥,粥入面
到鲍鱼,系台湾既九孔鲍鱼,肉身好厚,食落爽口有鲜甜味。
食完海鲜,俾左个蔬菜篮清清先再食混入左以上海鲜精华既粥,粥入面有姜、猪骨同粟米,味道十分鲜甜,每人食到大约3碗。
食完都好饱,重有甜品,甜品系椰汁雪燕,好冻又甜,满载而归,今次唔驶每样都海鲜价,订左价又新鲜海鲜,十分之满足。