2023-12-20 54 浏览
今日生日男朋友带我过嚟旺角上海街一间西餐厅食饭,餐厅不论系装修布置还是色彩配搭都非常靓,好有欧陆风情,打卡靓到不得了!我地食嘅系二人dinner set,头盘有三道菜,一道沙律,2个餐汤,2道主菜和每人一件甜品。🥣我哋都叫咗周打鱼汤,呢个鱼汤充满鱼鲜味,汤幼滑又浓郁,入面仲食到件件鱼肉。🍄焗芝士白松露薯蓉双色磨菇有好香的白松露和芝士香味,芝士🧀可以拉丝,磨菇本身都有香味混合白松露薯蓉味道更上一层,口感亦好丰富。🍘手作蟹饼配青瓜酱,蟹饼大大件即即炸新鲜热辣,入面充满蟹肉薯蓉和白汁酱,配上餐厅秘制青瓜酱,令油腻感减低。🥘香煎带子配芒果莎莎,带子大大粒煎到两面焦香,肉质柔软,口感清爽,上面加左蟹籽,配上芒果莎莎,用芒果莎莎做酱汁的带子都系第一次食,带有少许酸味的味道同带子都几夹。🍖甘香柔软嘅慢煮西班牙黑毛猪肋骨配秘制BBQ酱汁,超大件黑毛猪肋骨见到都已经流口水。猪肋骨肉充满肉汁和油脂,每一啖都系猪肉香味。因为用慢煮,猪肉肉质非常柔软,加上大量香甜浓郁的B B Q酱汁,非常完美。除了猪肋骨仲有香脆十足炸薯格,外面炸得极香脆,入面的薯蓉非常软熟,香脆/又美味。🍕滋味十足嘅风干巴马火腿薄饼非常惹味

🍕滋味十足嘅风干巴马火腿薄饼非常惹味,簿饼上面有风干巴马火腿🥓,火箭菜🥬,芝士🧀和蕃茄酱🍅,味道超一流。
🥗蜜烧烟鸭胸青苹果沙律材料丰富,超多新鲜沙律菜,沙律口感极清爽又充满水份。烟鸭胸食咸香味十足,肉质柔软,爽埋一齐食味道好有层次。