2024-06-01
依间位于香港沙田万怡酒店既中菜酒家,邻近石门同新城市广场,系集团式经营,喺其他区都有佢嘅分店: 星海、星海荟,环境典雅高贵,一走进去就感受到奢华既格调,所以依到都系婚宴及宴会场地,而平时菜式以粤菜为主,讲究食材新鲜和烹调技巧,供应高质点心及粤菜,适合一家人☕️🥟 饮茶, 点心, 聚会。 🦀 🌶️ 招牌白胡椒蟹 $638呢碟招牌白胡椒蟹,系依间酒楼近排推荐既菜式,有足一斤半,相当大只,卖相都几靓。一上枱侍应就帮我倒胡椒汁,大家都闻到阵阵胡椒香,每只蟹钳都有好多肉,蟹肉鲜甜,食得出系新鲜烹调嘅,肉质爽滑唔鞋口,仲有阵阵胡椒香气喺口腔中回荡。🐦 🍗 红烧皇子乳鸽 $136呢间餐厅嘅红烧皇子乳鸽,真系唔错!🐦 个鸽肉好嫩滑,肉质好鲜甜,而且唔会太肥,啱晒我呢啲唔食得肥腻嘅人。 而且外皮烤得啱啱好,香脆易入口!不过我觉得个鸽肉可以再大只啲,咁就更加好啦!🐙 🥣 家常海参豆腐锅 $187依个豆腐锅🍲既海参好软滑,而且有咬口唔会太硬,豆腐竹问滑嫩,另外以椰菜同红椒做配菜,而且唔会太散,而我略嫌个酱汁有d咸。🦞 🦀 🥣 三鲜海皇杂菜煲 $148呢个杂菜煲汤底好惹味,又浓又鲜,加埋各款新鲜海鲜,包括大虾、
🦀 🌶️ 招牌白胡椒蟹 $638
🐦 🍗 红烧皇子乳鸽 $136
🐙 🥣 家常海参豆腐锅 $187
🦞 🦀 🥣 三鲜海皇杂菜煲 $148
呢个杂菜煲汤底好惹味,又浓又鲜,加埋各款新鲜海鲜,包括大虾、八爪鱼、象拔蚌、元贝等,好新鲜入味。菜式个外观都几靓,色香味俱全,煲底仲有好多吸收咗海鲜味嘅多款蔬菜。
🍳 🍛 金瑶蛋白炒丝苗 $168
蛋白炒饭系我去酒楼必点既主食,蛋白炒得好嫩滑,配搭埋粒粒香口既丝苗昏饭同金瑶就更添风味。入口即化嘅蛋白加上弹牙爽脆嘅丝苗,口感层次丰富。调味恰到好处,唔会太咸太油腻。作为一道简单嘅家常菜,已经可以令人食指大动。
🍐 🍈 雪梨无花果炖花胶汤 $118
呢碗雪梨无花果炖花胶汤,一上枱就闻到阵阵清香,真系好舒服!汤底相当清甜,而且唔会太腻,花胶大大块好软糯,咬落去好有口感,仲有好大粒无花果!🍐 但份量就只够一个人食
星海荟 (香港沙田万怡酒店) 🥢🍚 🦀
沙田安平街1号香港沙田万怡酒店1楼
每人平均400 另收茶介
#hkfood #foodhk #hkfoodie #沙田美食 #bloggertony #shatinfood #shatin #石门 #新城市广场