2022-11-17
次次系大围经过都会见到依间616烧肉酒场好似几正,见前排凉左少少,又唔想去油尖旺,留返系大围食烤肉。我地点点左价值$888嘅菊。和牛御宴,套餐包左黑毛和牛肉眼 、澳和肉眼上盖、黑毛和牛极上牛小排、澳和牛腹肉、黑毛和牛友三角肉、澳和牛肋条、野菜和白饭。食牛肉边少得酱汁,佢地配左苹果汁,烧肉汁,岩盐俾你地沾黎食。我地先食澳和牛腹肉,肉质都几细嫰,肉味香浓。黑毛和牛极上牛小排油脂分布得好靓,入口即溶嘅口感,真系不得了,再食啖白饭、杏鲍菇中和佢嘅油腻感。再食肉眼上盖,油腻分布平均,油腻感无和牛咁强,但肉质劲嫰滑。黑毛和牛牛肋条烧得一半将佢剪开,再烧到件件外脆内嫰,牛肉味浓郁,也有点嚼劲。黑毛和牛西冷份量十足,我地喜欢比较嫰嘅口感,所以烧到5成熟就刚刚好,食到饱饱。最好黎个柚子雪葩作结尾。
我地先食澳和牛腹肉,肉质都几细嫰,肉味香浓。
黑毛和牛极上牛小排
黑毛和牛牛肋条
黑毛和牛西冷
最好黎个柚子雪葩作结尾。