2021-03-08 1378 浏览
Monday Blues,不过今日我放假,哈哈!放假黎左呢一间单字一个丰既日式餐厅食餐好。餐厅位于尖咀一条好静既街,装修非常之日式寿司bar,有张大大寿司枱,客人围住师傅工作空间坐,每两个位用易拉架同胶板隔住,可以睇住师傅手握寿司。座位唔多,一定先订位好d。Lunch Menu 有七款定食选择,分别有omakase寿司,日替定食,和牛或豚肉寿喜烧,豚肉生姜烧同烧鱼等,定食包前菜,茶碗蒸,吸物,咖啡或甜品,价钱由$280到$980,视乎选择,另收加一。今次系我第一次黎,决定叫个穗日替定食黎试下先。师傅同菜单都讲明所有菜式均以日本直送白神山水烹调。茶碗蒸及前菜(跟餐)前菜系冻玉子卷中间酿左明太子,上面再加d白萝卜溶,系我第一次食玉子卷做前菜。通常我最钟意食热辣辣既玉子,冻既真系少食,因为好难好食。呢个玉子卷大小啱啱好一口食哂,冻冻哋又有白萝卜香同微微明太子咸香,好refreshing。茶碗蒸蒸蛋好滑,明显冇落盐,我钟意,面头一旧新鲜脆冬菇,下底居然有一旧少见既白鱼,都算唔鞋口。穗日替定食 $450+10%穗日替定食用一个好靓既盒上枱,一打开我个心就哗左一声。好靓!菜单写明包三款刺身同烧物

茶碗蒸及前菜

茶碗蒸及前菜(跟餐)

前菜

茶碗蒸

穗日替定食 $450+10%

穗日替定食

菜单写明包三款刺身同烧物 ,但系原来刺身系好多款。师傅每样食物都向我介绍下,又建议顺时针方向食刺身。我真系好少第二样刺身就食拖罗。
立鱼

立鱼三块,超新鲜绝对唔会雪过龙,质地实在。
拖罗

拖罗两块,完全冇筋,入口即溶,油花四溢。
带子, 萤光鱿鱼, 三文鱼籽

带子一大块切开两边,新鲜厚切,非常鲜甜,啖啖肉。萤光鱿鱼两件,爽脆超重海水味。三文鱼籽咸香,送白饭一流。
赤身

赤身两大旧三角形厚切,新鲜啖啖肉,上面洒上d细樱花增添香味,好特别。
蟹肉,海胆

海胆两片,超creamy同鲜甜,完全唔腥。蟹肉有蟹味,好过好多地方,如果可以全去哂壳就仲正。
穗日替定食

烧物系烧银鳕鱼,虽然份量唔多而且我摊到冻哂先食,但系都食到肉质实在,味道微甜,仲配有沙律酱。建议大家趁暖食先,唔好好似我咁食哂刺身先。白饭系热既,虽然唔系满碗但系原来个碗好深。我好钟意佢粒粒都系涨卜卜,好有咬口!
Wasabi, 柚子萝卜, 酸姜

服务员又同我介绍返渍物系咩。渍物有三块爽脆酸甜柚子萝卜,真系好好味。酸姜系较湿同甜个只。 Wasabi系生磨,送刺身好好味。
面豉汤

吸物系面豉汤, 有两旧豆腐同好多昆布,热度同咸度适中。值得一提系个汤碗超靓。
面豉汤

可以拣咖啡或者焦糖炖蛋芝士蛋糕。虽然已经好饱,我呢个甜魔梗系拣甜品啦!原本仲以为系焦糖炖蛋味既芝士蛋糕,点知原来系冻芝士蛋糕上面将个顶烧到热热地变焦糖面,下面芝士好软滑浓厚,底层仲有厚厚既饼底,加添口感。呢个跟餐甜品好唔普通,明显餐厅诚意十足。
焦糖炖蛋芝士蛋糕

服务态度极好,服务员会主动介绍食物,加添热玄米茶及时,照顾周到。座位舒适,略嫌冷气太冻,可能我著得太单薄。整体而言,今餐所有刺身质素都极高,唔怪得定价唔低,偶然食一餐荷包唔太伤,个人都开心d。无论味觉,视觉同感觉都大大满足,好正既一餐高级日式料理。
2021-03-08
前菜