1天前
松叶蟹系日本三大名蟹之一,特色在于细长嘅蟹脚同丰满嘅蟹肉,肉质紧实且充满甜味,秋冬正正系松叶蟹当造嘅季节。最近得知豚丼のぶたはげ BUTAHAGE推出松叶蟹menu,一于前往品尝。佢地严选优质松叶蟹折肉起膏,制作成物超所值嘅「松叶蟹丼」同「松叶蟹土锅饭」。$98起嘅价钱食到新鲜的松叶蟹,真系物超所值。另外亦新出咗秋冬限定嘅一人前锅物,两款锅物选择,仲可以自选汤底、主食同酱汁,自由度高,想点配搭都得。我地最后叫咗以下食物。1.松叶蟹丼松叶蟹丼用料十分丰富,份量足,当中包括蟹钳、蟹肉、蟹脚同蟹膏。蟹钳同蟹脚肉质紧实细腻,蟹膏香浓甘甜,一次过全方位品尝松叶蟹嘅鲜味,非常满足!2.松叶蟹士锅饭热食版松叶蟹,新鲜嘅松叶蟹搭配高汤同香浓日本米,用土锅慢煮,每啖都食到浓郁嘅海鲜风味,蟹肉鲜甜嫩滑,正正正。3.陆空三拼锅物每锅附有丰富配料,包括野菜、菇菌、炙烧豆腐等。汤底可选鲣鱼汤/寿喜烧汤/胡麻担担汤;主食可选白饭/乌冬;酱料可选酱胡麻酱/柚子醋,拼出自己最爱嘅滋味。
我地最后叫咗以下食物。
1.松叶蟹丼
2.松叶蟹士锅饭