2018-03-11
豚王 可以话系香港拉面过江龙的始祖由中环兰桂坊,时至今日铜锣湾尖沙咀分店。我依然觉得各方面,豚王水准保持得非常好。光顾豚王都有七八年,我系每月都要食一次的粉丝。试过咁多间分店,除了已经搬迁的中环旧店,铜锣湾店我认为系水准味道最好的。铜锣湾店搬迁后,在同一条街(登龙街)重开。而登龙街而家相继有不少拉面店登陆,系香港拉面集中地。计落至少有七间拉面店,要维持水准吸引客人再光临真系要花啲功夫。店舖其中一个加分店系,门口开系入面有一条小走廊。头六位排队既,都避免唔系日囇雨淋。店内环境更大,座位多左阔落左。保持一般拉面店的open kitchen! 抬头一望,天花设计令人觉得系樱花树下野餐。侍应中睇到有熟悉的面孔,服务依然贴心有礼貌。每个座位椅下都有篮放袋,食起来可以舒服啲豚王另一加分位,自家制腌辣芽菜。我和男朋友每次起码食2/3每次谂食边间拉面都会考虑埋有无配菜除了芽菜,仲可以按照个人喜好加醋,芝麻和辣椒粉。今日想食返原味,所以两个都叫豚王上次食的时候觉得太油,好多时间想饮汤但又怕肥。所以今次叫走香油,可以睇到汤底好清表面无油,可以安心尽情饮猪骨汤猪肉拣左肩肉,偏瘦岩哂唔中意食肥膏的我今期的限定
今日想食返原味,所以两个都叫豚王
猪肉拣左肩肉,偏瘦岩哂唔中意食肥膏的我
今期的限定王系胡麻王,想试的朋友快啲去啦