2018-08-02
九号水产 开咗一段时间,趁放工冇咩做 喺尖东过咗嚟行下,顺便食晚餐,虽然叫做九号水产但原来入面 唔系净系得海鲜食嘅,喺近门口位置有间拉面店。睇睇门口嘅menu都几吸引,入面嘅座位有bar台同二人台。 我哋坐咗二人枱店员都好好俾个篮我哋放袋~呢度有2款限定,“五六日限定”系海老汤拉面,但因为我哋系平日去,所以只可以点“平日限定”既鱼介豚骨拉面。我就当然要试吓呢个限定啦!其实以前试过一间沾面系鱼介汤底觉得太浓over左,但呢度鱼香味道浓厚又唔会太咸而抢左豚骨既精华~而面底有得拣曲面/直面(幼面), 我哋都拣咗曲面,曲面粗幼度好好,软硬度适中,口感弹牙,索左汤底既味道~老公就点咗黑蒜油拉面,呢度既黑蒜唔似外间既汤底咁偏黑色,不过香蒜味道都系突出既~加埋豚骨既味道入口柔顺 ! 不过两碗比较都系中意鱼介豚骨多d !! 补充一下: 我地加左$15 upgrade转特上。有猪肩肉,猪腩肉,紫菜,溏心蛋半只~ 个人觉得除非你真系好细食,否则都系upgrade 啦~满足d,食拉面无溏心蛋点得呢?! 呢度既饮品都系日本直送,老公既静冈抹茶可乐就好似抹茶味雪碧咁~ 呢期山梨桃当造已经食左几个,见到呢度有
不过两碗比较都系中意鱼介豚骨多d !!
呢期山梨桃当造已经食左几个,见到呢度有山梨桃梳打又叫左枝试吓,内含10%白桃果汁,果味几香唔太甜!
小食方面都系d香口炸野偏多~
牛肉薯饼,外脆入面薯香松软
老公想食炸蚝,我就提议叫一客炸物盛合,有天妇罗虾2只,炸蚝2只,炸芝士3件~ 2人share刚好
本身想试吓竹炭系列,不过停左无得点,咁就点左炸紫菜墨鱼咀,呢个相比之前果d油腻,不过加左紫菜碎香d,提升左墨鱼味!