2019-06-09 522 浏览
今日决定黎黄埔行下,入到黎九号水产揾食。点知好多都未开门,定系已结束营业。就系门口近近地揾间拉面食,点知有惊喜。最开心系拉面店面有BB櫈,岩晒我地呢啲一家大细出门。 特上原味豚骨拉面  先呷一口汤,劲浓,劲甜,好香猪骨味,质地仲好滑好忌廉咪。面底拣左幼直面,需要硬度略为未做到。特上有好多片叉烧,真系非常多,叉烧经过烧烤,表面微焦,多一份炭香味。半只溏心蛋酱油味几入味,蛋黄半熟,刚刚好。仲有紫菜等配料,非常丰富,味道也不错。 特上海老汤拉面  另一款海老汤拉面系假日限定,汤底系猪骨嘅基础下,再加入海老,味道更加浓郁鲜味。特上配料同前一款相同,因为海老题,再加上一大把樱花虾,多一个香脆口感,非常不错。呢碗要求加上辣酱,更可以带少少辣味提香,加得正确。难得带埋小B都可以叹拉面,可能系久违了的拉面的味道,呢餐觉得份外好味。 Bookmark一下先。

特上原味豚骨拉面

特上海老汤拉面

Bookmark一下先。