2024-09-18 443 浏览
呢间店,我谂十个有九个都会食煮干拉面或沾面,而我都食过,咁今次刻意试试另一款非招牌拉面。浓厚豚骨拉面🍜香味 (3/5) - 豚骨味系算有嘅,但未至于好浓烈。汤头 (2.5/5) - 讲真,佢个豚骨味只属于普通水平,唔够鲜唔够香唔够浓,唔系话一啖饮落口会哗一声𠮶只。我唔肯定店家系自己煲定买现成,但比到我嘅感觉系一款冇乜诚意,冇乜特别,普普通通,算系有豚骨味嘅汤。面条 (2.5/5) - 我认为配得豚骨汤,应该用细面,甚至乎用极细面,低加水,咁先最好。呢款面我估系夹个煮干汤而配,配豚骨就太粗左D,唔吸汤亦唔挂汤。配料 (3.5/5) - 呢款面用嘅料,同佢煮干拉面用嘅都系大同小异,唔多讲。唯一少扣分系,豚骨汤应该要配较瘦嘅猪肉部位,佢照配块腩肉叉烧就唔系咁夹。整体 - 不推荐。绝对唔系难食,不过就普普通通。
浓厚豚骨拉面🍜
浓厚豚骨拉面🍜

香味 (3/5) - 豚骨味系算有嘅,但未至于好浓烈。

整体 - 不推荐。绝对唔系难食,不过就普普通通。
题外话/补充资料: 我都预左叫非招牌菜,难免会有d失望。加上一兰就响隔两条街,我觉得店家不如索性专心做好煮干拉面,节省成本。
2024-09-18