2017-01-26
Elephant Grounds早听闻依个品牌,喺间融入咗亚洲风味嘅咖啡店,最近朋友得知湾仔开咗家分店,再揾多两个朋友一齐聚旧叹番餐,当喺团年迷你聚。小店位处太古广场三期侧嘅一段永丰街,即金钟与湾仔边陲,无咗人来人往嘅繁嚣,却有份小街嘅恬静。由门面可见,餐厅以木系为装修主调,摆设唔少盆栽作为点缀。再走进店内,原木嘅装潢就更明显,地板、墙身、枱櫈都喺用上唔同嘅木材,加上楼底特高,空间感强,让人舒服随心。餐纸、餐碟、餐具……等等,均印有店家名字及大象图案。主餐牌A4纸底面两页印晒所有食品及饮品,前者分别有汤品及沙律类、EG招牌菜、丼类、面包类、共享小食类、甜点及雪糕;而后者有一系列咖啡、特饮、茶类……等等,就连啤酒、鸡尾酒及红白餐酒都有供应。此外,饮品方面,亦备有两张季节性餐牌,都喺一啲颇有特色嘅饮品,所以,我哋都专登拣嚟试试。Baby. It’s Cold Out There $45热朱古力作为基础,放上迷你绵花糖及彩虹碎糖,朱古力味极之浓郁,喺冬日暖身之选。Rainbow Hot Chocolate $60朋友杯「彩虹」绝对抢镜,以白朱古力做底,唧上五颜六色嘅糖浆幻化成彩虹,仲要画成一
朋友杯「彩虹」绝对抢镜,以白朱古力做底,唧上五颜六色嘅糖浆幻化成彩虹,仲要画成一只彩虹天鹅添,好睇之余,佢话饮落无想像中咁甜,感觉几唔错。
积及橙饼喺细细个时好钟意食嘅朱古力饼干,联乘鲜奶咖啡又会有咩火花呢?有别常见嘅拉花,换上朱古力浆及香橙干片,朋友话入口咖啡香中渗出丝丝橙味,感觉神奇。
Orange Jacobs Latte
小弟杯姜味鲜奶咖啡就唔使多估都知哋乜,好多时晌圣诞期间就会出现依款咖啡,配件姜饼人曲奇。睇个拉花嘅细致度及咖啡面嘅平滑,就知拉得有一手,入口唔止口感均匀,咖啡有果香味,而姜味亦非常突出,感觉极暖身。
Ginger Latte
好有新鲜感嘅一道沙律,一来热沙律比较少接触(其实只喺微微暖),二来椰菜仔、樱桃萝卜、薄切风干猪面颊肉嘅组合都好少有,三来个煎蛋黄酱汁非捞匀落沙律度,而喺涂晌碗边,颇有种艺术感。依个以日式食材,带点法式烹煮嘅沙律,椰菜仔及樱桃萝卜咬落几爽脆,猪面颊肉带出烟熏咸香嘅惹味,酱汁又有种丰满嘅蛋香,讨好有惊喜!
Brussels Sprouts Radish
另一道南瓜沙律,卖相怡人,虽然好简单用上南瓜、牛油生菜、九芽菜、小红莓……等材料,但透过制作手法可以变得不一样。店员介绍时,话大厨将南瓜先雪藏再解冻,刨成薄片而做出一种熟口感,唔讲真喺以为煮过,入口爽甜,配合蜜糖芥末汁,以及杏仁片,令整道沙律口感富层次,味道有个性。
面包类我觉得都喺佢哋啲特色菜,尤其之前晌食评见到依一款Avocado Toast,薄切均一嘅牛油果片,插入樱桃萝卜片,搽上香蒜蕃芫荽酱,再伴以流心蛋,非常吸引。将流心蛋轻切开,啲蛋黄浆澎湃咁涌出嚟,制止都制止佢唔彻,沾面包份外好食,而牛油果、香蒜蕃芫荽酱、蛋白拼上多士,的确滋味无穷,喺一份别出心裁、味道天然嘅多士菜式。
Avocado Toast
餐牌有6款共享小食类,睇名字及食材组合,几有趣新颖。先将三文鱼粒、牛油果粒、葱丝搅匀,再放晌炸香芋片度一齐食,其实啲炸香芋片净食都几好味,又脆口,而油润嘅三文鱼、软熟嘅牛油果经甜辣椒豉酒调味,味道及口感好丰富,鲜、香、辣集于一身。
依一道更突出喺西日融和嘅菜式,以白味噌嚟腌黑鳕鱼,再以味噌做个蛋黄酱,够晒卖点,而且,伴以多种蔬菜:本菇、蜜糖豆、花椰菜、薯蓉、甘笋片……等等,令卖相色彩鲜明。黑鳕鱼皮脆肉嫩,带点咸香味,啲配菜就令人食得更健康。
「雪糕三文治」亦喺依度甜点嘅招牌,亮点除雪糕喺自家制之外,「三文治」更用上巨型马卡龙,更会不时转款,而依期做紧嘅喺柚子雪糕配粉红色士多啤梨马卡龙,再加上一小粒迷你柠檬马卡龙、柠檬忌廉及开心果仁碎做装饰,实在一望令人目不转睛。友人知小弟喺甜品迷,更让我豪食半个,马卡龙烟韧少甜,雪糕嘅柚子香味十分突出而清新,质感又够晒软滑,一试难忘。
Pink Lemon-Aid