2008-06-22
唔系话店员豪比我地, 系豪我地....下面个食评系写早两个月的事, 前几日又来食, 又写写.同两位靓女去完Monsier Chante个Cheese and Wine Tasting, 就打的去酒处晚饭. Book左9:30p.m, 我地早到, 爆场, 唯有落楼下间好似叫Bar & Grill 的餐厅饮住野先. 九点几十点再上去, 进驻吧台. 靓女C本来提议食喜之次鱼, 但巳卖哂. 问大师傅有乜好食, 佢就提议我地试下只鲍鱼. 师傅仔本来好豪咁叫我地一人两只, 咁我又唔知d鲍鱼几$只, 问佢又无讲, 惊贵, 所以都系试住一只先.跟手点清酒, 店员又好豪咁拎左4-5支出来, 最贵千一, 最平都要5百. 我呢只Cheap精, 平时去居酒居饮sake顶多三百几四百一支 (720ml), 本来一瓶贵小小3个人share都ok, 但睇个势我地一定唔止叫一支, 所以问有冇平d的, 咁佢地先至拎左支约$250的出来. 我地最终果然队左两支720ml.1) 北海道鲍鱼每人一只 - Size好似我地平时食果d蒸鲍鱼仔咁. 师傅话用左清酒, 昆布, 罗白, 水等浸住蒸两个钟先入味. 上台时见佢有pat浓油
下面个食评系写早两个月的事, 前几日又来食, 又写写.
1) 北海道鲍鱼每人一只 - Size好似我地平时食果d蒸鲍鱼仔咁. 师傅话用左清酒, 昆布, 罗白, 水等浸住蒸两个钟先入味. 上台时见佢有pat浓油赤酱, 有d惊. 好彩d酱唔算太浓甜. 鲍鱼本身好鲜嫩, 靓女C笑言话d"屎"最好食, 咁我当然同意啦. 正如我哥次去东京食铁板烧, 个店员都话鲍鱼肠系"Delicacy"来架~
其实如果鲍鱼本身好质素, 咁多酱油真系浪费左佢原有ge鲜味.
2) 和牛寿司每人一件 - A4佐贺牛来的, 睇个纹理好似唔多靓, 食落有d牛脂甘香, 但非常韧.
3) 佐口鱼边寿司每人一件 - 爽口带点韧, 几鲜甜.
4) 浦烧鳗鱼芝士卷$100 - 鳗鱼肥美, 配上香滑芝士, 好正!!
5) 炸鸡软骨$60 - 脆浆较厚, 但炸得香酥脆口, 送酒良品.
6) 免治吞拿鱼蓉一口薄饼$80 - 呢个劲好食, 鱼蓉甘香有口感, 非常好.
又唔系食好多野, 第4, 5, 6 三样野加埋都不过系$240, 但张单都去到成$1650. 所以以后叫d off-menu 既野一定要小心小心.
不过咁, 3个女仔饮下食下倾下, 果种开心系无价的~