2021-09-19
庆祝生日当然要食我地钟意嘅海鲜啦,今次黎到呢间朋友推介嘅一人海鲜锅。订枱时有注明系生日,希望俾张静啲嘅枱我地。店员好好地安排一张高枱角落俾我地。我地叫咗一个<八府巡按>套餐。前菜小食有刺身(甜虾、北寄贝、帆立贝)同炸物(鸡翼、炸饺子)。刺身冇雪味,好鲜甜。炸物好入味,外皮炸到脆脆。饺子比较油,鸡翼好嫩滑。之后就黎到海鲜船❤️❤️有半边龙虾、半只蟹、元贝、蚬、虾、鲍鱼、鱼片、刀贝。枱面上有指示教我地每种唔同食物要蒸几耐,跟住指示调教蒸锅计时器就得。我地每次蒸嘅食物都系一样,所以我就懒冇set计时器🐷谂住跟佢嘅计时器就得。试过几次先发觉如果唔较计时器佢系唔会开炉😂我原来一直用紧啲热水嘅余温蒸,唔怪得蒸唔熟🙈🙈店内有鱼缸,啲海鲜全部好新鲜,上枱时啲虾仲好生猛。海鲜清洗得好干净,最难洗嘅鲍鱼都有刷过。我最钟意嘅龙虾同蟹好多膏,鲜甜弹牙。半边龙虾大大只,要用手指顶住先闩到盖,起谷之后大啖大啖肉咁食,实在太幸福❣️蟹肉都好结实。蚬有一只开咗之后有沙,店员收蝶时见到就换咗另一只俾我地。每人仲有两份肉类、三粒丸同蔬菜。我觉得海鲜蒸锅配翠玉瓜同南瓜都好正。蒸任何一种海鲜时揾佢地垫底,可以吸晒海
每人仲有两份肉类、三粒丸同蔬菜。我觉得海鲜蒸锅配翠玉瓜同南瓜都好正。蒸任何一种海鲜时揾佢地垫底,可以吸晒海鲜汁。
最后可以拣面底或粥底。我地两个都拣咗粥底,去到尾声店员就会过黎帮你将粥胆倒落去。我地太太太饱啦,将食唔晒嘅鸡肉同丸倒落去打边炉,再果断决定打包😂食完甜品雪米磁就满足落楼。
希望今餐生日海鲜餐你会满意🦞🦀🐟
P.S. 性价比真系好高,好想偷偷地黎食lunch
P.S.2 感谢笨手笨脚的我遇上一边笑我寸我一边温柔帮我剥壳的你❣️生日快乐