2019-08-14 181 浏览
星期日同朋友出去尖沙咀到逛逛,见又未食lunch,都差唔多3pm, 朋友提议去元祖沾面到食, 3pm都有好多人喺店到食㗎,我哋叫咗个极上芝士海胆沾面同埋元祖龙虾沾面。极上芝士海胆沾面, 一嚟香浓嘅芝士喺窝度 卜卜卜卜, 好似熔岩咁热 ,同埋佢碗沾面都有附加一板海胆。 海胆真系好新鲜同埋清甜, 我就会当好似鱼生咁样食 ,啲面都好粗好弹牙好似食乌冬 ,块猪肉系煎个,点埋落个海胆芝士汁到非常之正 ,溏心蛋都做得好出色,只蛋点落个芝士汁都好好味。至于我朋友嘅元祖龙虾沾面, 我都试咗少少, 碗面D肉同蛋大致上同我个碗都系一样, 佢个龙虾汁 一嚟到就同我𠮶碗一样都系超热好似溶岩咁热。 个龙虾汤底系非常有浓烈的龙虾味同埋佢淆制汤汁都有放小小猪肉。 令到汤底更香浓更好饮。都食到差唔多咁上下汤底都畀我饮晒, 我就叫咗店员再加少少木鱼汤落个龙虾汤同芝士海胆汤底度。 我个人觉得个木鱼汤同龙虾汤MiX埋会较好饮。 令到一碗汤有两种味道可以试出嚟。朋友介绍呢间元祖拉面真系冇介绍错。将来绝对会再来,I will come back

元祖芝士海胆沾面

元祖芝士海胆沾面