1K
2017-01-25 768 浏览
对于好多香港人嚟讲,日本,真系百去不厌。日本嘢,同样系百吃不厌! 见到好姊妹B小姐同佢条仔去咗睇富士山,真系恨死隔离。我哋两个要第到3月先有得飞去日本呀!一解日本之情,我哋决定去铜锣湾牛禅烧肉日本料理,会一会「富士山」,望梅止渴!三点前菜一开始,整个前菜先!! 有矶煮鲍鱼、大蒜同鱼干仔。𠮶鲍鱼好弹牙爽口感,而酱油味又唔系太浓,甜甜地,唔错唔错!!吉列生蚝新鲜炸起,一咬落去,啲热力冲出嚟! 只蚝都几大只,好肥美呀!! 点埋𠮶吉列酱,吊返𠮶鲜味出嚟! 正!味醂鱼干识食一定要叫鸡泡鱼干啦!! 烤完有啲焦味,最钟意𠮶种痴牙感!日本青苹果蟹籽沙律入口好fresh,因为用青苹果,所以会比较酸,我哋觉得好好味,开胃一流!近江和牛雪山 哗!! 今日嘅主角嚟啦! M佬一见到,就唱《富士山下》。曾沿著雪路浪游 为何为好事泪流 谁能凭爱意要富士山私有仲话我哋今日真系将富士山私有咗。救命! 好烂呀!! 隔离枱都笑佢!不过𠮶雪山最系好WOW,啲白烟喺𠮶山顶系咁冲出嚟,升仙咁㖞,再加埋上面嘅叶,𠮶卖相真系赢晒,艺术品咁,呃like一流!近江牛系日本三大和牛之一,油脂分布劲平均,好粉红,入口即溶,好香油脂味,口感细

近江和牛雪山

哗!! 今日嘅主角嚟啦! M佬一见到,就唱《富士山下》。
曾沿著雪路浪游 为何为好事泪流 谁能凭爱意要富士山私有

近江和牛雪山
近江牛系日本三大和牛之一,油脂分布劲平均,好粉红,入口即溶,好香油脂味,口感细腻幼滑。酱汁有wasabi醋、山芋蓉同豉油拣! 我最钟意豉油配wasabi,最match!提提大家,呢个富士山下需要提前一日预订㗎!!!
5品刺身
食日本嘢就一定要食刺身啦!! 呢个5色刺身,有龙虾、金目鲷、三文鱼腩、深海池鱼同带子。全部都好新鲜,差啲以为自己去咗日本筑地。
5品刺身
龙虾 - 非常胶口,食得出佢好新鲜。

金目鲷  - 系比较矜贵嘅鱼生,肉质比较实,表皮用火枪轻轻烧过,鱼味特别鲜甜!!

三文鱼腩 - 入口肥美,啲鱼油劲香。

深海池鱼 - 相比坊间嘅池鱼,呢到比较厚身,入口清甜,超级爽口!!

带子 - 我A姐就最Like,劲大只,好厚肉,入口清香!!
和牛牛舌
食完刺身,系时候食返啲热嘢,暖番𠮶胃! 师傅刀法高超,牛舌切得好薄,所以好快就烧好,加埋海盐食,正!

和牛牛颈脊
牛颈脊系牛颈至牛膊中间𠮶一旧肉,系活动最多的嘅部位,所以肉质比较结实,肥瘦啱啱好!! 牛味浓郁,肉质鲜嫰,劲香脂肪油香!
尾龙扒
又叫臀肉,系牛后腿外面近股骨𠮶Part。囗感同外表都有啲似牛柳粒,肉质柔韧,够晒大粒,非常有口感。
九州肉眼
色泽红润,油花丰富得嚟又分布平均,口感软滑!
鹿儿岛豚腩肉
油脂比较多,所以烧到好大烟,不过啲油脂溶咗,好香口,好浓肉味。

大虎虾
绝对推介大家食,超级大只,啖啖肉,入口爽甜,记住点埋𠮶海鲜辣汁!!

牛油露笋炒野菌
食完咁多肉,食返啲菇中和下先!! 用牛油炒野菌嘅,又唔系好油,清清地!

牛肉寿喜锅
最钟意寿喜锅嘅汤底,甜酱油味道香浓!!! 呢到嘅份量都几大,不过牛肉煮得比较老身,所以有点硬。

日本雪糕
哗!! 食完咁丰富嘅烧肉,就梗系食番𠮶雪糕,清一清味蕾!! 柚子雪糕好refreshing,好清甜。
2017-01-11