2022-01-01
细佬成日话去食猪油捞饭,其实我都唔知系乜,今日就出元朗一探究竟。大荣华酒楼凭外貌都睇得出佢有啲年纪,周未6:30pm 去到都要等左一个钟先有枱,仲要有一半人到齐先只叫系开始比你等枱,到有野食到肚时都已经八点。大部份既菜式名我都唔记得左,睇返相估咋。叫左个生鱼两食,一食系豆腐鱼汤,另一食系芥兰炒鱼片。鱼汤一向多工夫,所以出街先饮系最方便既,鱼汤好鲜甜,连豆腐都比我地食哂。炒鱼片一向系我至爱,屋企食鱼只系会系蒸同煎,所以我觉得炒鱼片好矜贵,的确无令我失望,仲要系啖啖肉。马蹄莲藕炸肉饼炸得香脆,一份有八旧。鱿鱼炒菜心鱿鱼有啲少,仲有少少三色椒做配菜。陈皮豆豉炒虾都好食,虾唔会太细只,够鲜甜但无陈皮味。猪油捞饭原来只系白饭,自己捞鼓油及猪油,但又真系好好味㖞。姐出街好少食饭只食𩠌既但都食左半碗猪油捞饭,猪油既威力真系不同凡响。食到咁上下仲叫左半份奶黄马拉糕,家姐话佢个马拉糕好出名,因为中间系见到夹左层奶黄,而且颜色同出面既马拉糕都唔同,系好食好多㖞。饮品方面本身都谂住饮茶就算,但见到佢一渣菠萝柠檬(定系柑仔?)汁几特别又试下啦,系真系有菠萝渣架,倒出尼之前要摇均,唔太甜好清新我钟意。每个𩠌都系
大部份既菜式名我都唔记得左,睇返相估咋。
每个𩠌都系$100一碟左右,其实系唔贵,不过等枱真系要预返少少时间啰。