2018-11-01
从来都对韩式炸鸡有一种执著,自从几年前系李家食过唔够热既炸鸡后,宁愿等到去韩国旅行先食都唔想破坏炸鸡对我既美好印象。 今晚朋友讲起想大啖食炸鸡,胆粗粗就顺佢意黎到呢间韩国餐厅。每次食韩式炸鸡有得拣既话必定会拣有骨,可以损下骨就特别滋味。 可惜7点几落单,店员已经话卖哂,惟有转点同样口味既无骨炸鸡。韩式无骨炸鸡 ($118 + $118) 半半毫不犹豫地拣左经典既甜辣同酱油口味,值得一赞外皮酥脆甘香唔油腻,即使淋左酱汁都保持到脆度,食得出系新鲜炸起。 本来无骨炸鸡都预期系冇乜味既冰鲜鸡扒切件,点知大块厚肉又嫩滑,除左酱汁味道之外,鸡肉本身都有轻轻腌过,好够味。甜辣口味比想像中甜,余味甚至有少少似泰式甜辣酱,对钟意香辣甜腻既我黎讲唔太过瘾。 反而酱油口味有惊喜,咸淡得宜,余味带甜,同鸡肉好夹。 好欣赏作为配料既焗薯外皮烟韧,内里软滑有薯仔既甜香,配搭好完美。猪脚 ($240)香港食猪脚都冇咩期望,纯粹系个人既情意结所以忍唔住叫,估唔到水准拍得住韩国食到既猪脚! 首先猪脚入味、嫩滑又有弹性,最正系猪皮够Q弹水润,成块啪入口都唔会觉得油腻或干柴,成台人都争住食。虽然空口食已经够好味,我欣赏佢配
各式海鲜同葱已经占左七成,煎饼煎得好酥脆干爽,当然多料既缺点就系比较易散开,但啖啖真材实料唔会成口粉,十分满足。 海鲜葱饼本身味道已经够哂香口惹味,估唔到酱汁先系个精髓,所有野点一点都会滋味百倍,忍唔全用埋黎点猪脚。
绝对唔系便利店买到既乳酪味,面头有一层浓厚既奶盖,赫然发现同喜茶奶盖味好似,奶味香浓又有少少咸味,实属意外之喜。
柚子蜜味,有粒粒柚子皮几有咬口。
一晚试到几款令人眼前一亮既菜式其实唔容易,择日再战。