2019-04-06 319 浏览
自问食辣嘅程度都有番咁上吓,但黎到呢到都唔敢叫大辣,食咗咁多次都只系够胆叫中辣。每次黎到川之味,都必定会叫一种配料,因为喺其他地方系食唔到,呢样就系猪软骨!其实好多人都会话猪骨好多地方都有㗎啦,有咩咁特别啫!但我想话比大家知,呢度写住软骨并不是系出面普通食到个种口感。坊间大多数食到嘅猪软骨𠮶条白色软骨,一般Hea整嘅店舖就会整到条骨系硬;有D有心少少的话,条骨会系爽口,有牙嘅都可以咬到;而呢到嘅软骨,对我黎讲系佢地嘅镇店之宝,因为𠮶条软骨系淋到可以话无牙婆都食到呀!而D肉又唔会因为炆得耐而过咗火喉散开哂!最紧要系完完全全入哂味!不过好坦白讲,对我黎讲,佢地嘅配料令我念念不忘嘅只有猪软骨,因为其他配料同出面食嘅米线舖都无咩太大嘅分别,但唔知系咪我走芽菜同埋韭菜嘅关系,所以腐皮好似多D,如果我无谂多咗,佢地都算公平㖞!另外呢到嘅米线比较偏硬,加上店舖面积又唔算大,而且十次黎,十次都要搭枱,所以对呢到嘅米线真系又爱又恨呀!

2019-03-29
  • 猪软骨米线