2024-12-11
朋友话呢一间系屯门嘅名物,但系我唔系住喺大西北,所以完全冇听过😂但系前排同朋友去行山,然后佢话好想食呢一间,所以就嚟咗食晚餐~依家香港好少餐厅要排队啦,但系呢一间竟然都几多人下!等咗差唔多15分钟因为我哋两个人,变咗坐喺卡位对面有两个陌生人,不过用块板挡住嘅,都OK我哋谂咗好耐食咩好,因为净系知猪颈肉好出名,其他好似样样都出出地名咁😂最后我叫咗酸麻金汤嘅中辣,朋友叫咗酸辣汤嘅小辣先讲汤底,我哋两个都觉得酸麻金汤好食!但系食开谭仔嘅我,我觉得我下次可以食大辣😆😆配料我哋叫咗猪颈肉,墨鱼咀,猪大肠同埋螺旋藻~墨鱼都几弹牙!螺旋藻就我觉得正常发挥~猪大肠,如果再肥啲就再好啲!但系冇谂过原来猪颈肉真系好好食!佢烧得啱啱好,仲要原来份量都几多~本身谂住加啲小食,但系望咗好耐个餐牌发觉小食同拣嘅配菜其实一模一样应该只系份量唔同,所以就冇叫到~