相信大家对于日式蛋包饭🍳都唔会陌生,但系日式蛋包意粉🍝大家又有冇试过呢?喺铜锣湾SOGO最近开咗一间提供蛋包意粉🍝嘅特别餐厅叫做Kotaro🐱。餐厅以猫咪做主题,墙上挂满了可爱嘅猫咪照片,简约嘅装潢同木质家具营造出舒适嘅环境,让人彷佛置身于家中。Kotaro提供多元化西日Fusion菜式,其中最引人注目嘅当然系日本蛋包意粉🍝以及秘制日式辛辣咖哩汉堡扒🥩🍳日本蛋包意粉🍝呢个惊喜嘅创意组合combine 咗蛋包饭嘅经典元素同意大利粉嘅风味,带俾食客全新嘅味觉体验。更加得意嘅系大家可以自由选择口味,例如香浓鲜蕃茄🍅、白酒忌廉🥛同牛油大蒜🧈,并添加喜欢嘅酱汁、芝士同配料,custom made 自己喜欢嘅口味。我拣选咗香浓鲜蕃茄意粉🥫加磨菇🍄‍🟫,日式咖喱酱汁🥘配芝士奄列🧀,同埋日式广岛炸蚝🦪同帆立贝🐚。蛋皮圆润饱满,半熟嘅蛋液同浓香芝士散发出诱人香气。意粉烟烟韧韧,份量非常之多,我只系可以完成一半。广岛炸蚝同埋帆立贝都新鲜味甜,整碟食物非常丰富,令人可以享受到不同嘅配搭同埋口感,惊喜不已。另外一道令人垂涎欲滴嘅菜式系秘制日式辛辣咖哩汉堡扒🥩。厚厚嘅纯牛肉汉堡扒烤至焦香,散发出肉香浓郁嘅味道,

香浓蕃茄蛋包意粉配咖喱汁及炸广岛蚝和帆立贝

日式辛辣咖哩汉堡扒

另外一道令人垂涎欲滴嘅菜式系秘制日式辛辣咖哩汉堡扒🥩。厚厚嘅纯牛肉汉堡扒烤至焦香,散发出肉香浓郁嘅味道,难得入边唔会煮到太熟,依然保持到肉汁,再淋上秘制嘅日式辛辣咖哩🥘,香醇多层次嘅味道让人回味无穷。配菜方面,搭配咗奄列薯蓉,健康嘅燕壳米同新鲜嘅野菜,整道菜更加有营养。

饮品方面,亦有多种选择,我拣选咗紫薯latte💜以及水蜜桃冰茶🍑
水蜜桃冰茶及紫薯latte

🍑水蜜桃冰茶带有清新嘅茶香同水蜜桃嘅甜蜜芬芳。茶嘅滋味逐渐与水蜜桃嘅果香融合,味道和谐,消暑又解渴。

💜紫薯牛奶颜色梦幻,有微甜嘅紫薯粒粒,口感独特。牛奶醇香滑顺,用嚟配搭咖喱,可以缓和辣味。
香浓蕃茄蛋包意粉配咖喱汁及炸广岛蚝和帆立贝
日式辛辣咖哩汉堡扒