2020-06-08
自从天水围开咗一糖,终于唔洗落元朗都有甜品食🤪🤪特别系近期呢种时不时落雨嘅日子,出去食嘢更加注重就唔就脚。记得初开业嘅时候只有室内廖廖几枱座位,依家扩充到室外车场范围,轮候时间大大删减;加上有瓦遮头同风扇,唔洗等位又唔怕热同淋雨。甜品种类多到成本相簿咁厚,中式、西式、特饮、时令水果、绵绵冰,基本上你谂到嘅都有。私心推荐椰皇炖蛋白❣️蛋白椰汁各占一半,比纯炖奶入口轻盈不腻,甜度适中、唔死甜;加上啖啖桃胶,滋润又养颜,啱哂女仔饮~椰壳上嘅椰子肉一刮就甩,真系可以食哂啲果肉🤟🏻日式芭菲虽然无日本正宗嘅多料,但雪糕、脆米、红豆、忌廉同啫喱几种不同口感层次嘅食材同样带嚟充分满足✨抹茶味偏淡香不甘涩,抹茶控可能会觉得唔够浓郁。心太软有多种口味选择,身为酒鬼当然系拣Bailey’s🙉但食落无咩酒味。心太软即叫即制,火候恰到好处外脆内软,配上面头带淡奶油香嘅轻忌廉,感觉比起配雪糕更合适;选用咗偏浓嘅苦甜朱古力,食落唔会太甜漏。窝夫中规中矩,可能摆碟耐咗嘅关系,上枱微温、唔够香脆;除咗加入砂糖煮过嘅苹果粒,仲有几片爽脆嘅苹果薄片同粟米片提升口感,都算几有心思。
特别系近期呢种时不时落雨嘅日子,出去食嘢更加注重就唔就脚。
加上有瓦遮头同风扇,唔洗等位又唔怕热同淋雨。
蛋白椰汁各占一半,比纯炖奶入口轻盈不腻,甜度适中、唔死甜;
椰壳上嘅椰子肉一刮就甩,真系可以食哂啲果肉🤟🏻
抹茶味偏淡香不甘涩,抹茶控可能会觉得唔够浓郁。
选用咗偏浓嘅苦甜朱古力,食落唔会太甜漏。