2016-03-11
四年只有一次嘅29/2,一班人揾地方饮茶,去到要攞飞等位,好在5分钟左右有位,地方装修新潮,中式气氛,灯饰特别, 其中有种半圆绒面嘅卡位!几特色!不过我哋人多,所以无机会坐!坐低店员问晒我哋要嘅茶,我哋问佢攞大碗洗餐具,佢比一个玻璃碗,唔系好大,点够我哋9个人,加上啲碗筷真系好污糟,全部黏满干咗嘅食物残留物!隔咗好耐都未见茶到,再问店员先攞来!仲跟一个大保温瓶!唔使成日叫店员加水!点心款式有啲几特别,点心好快上! 沙巴海虾饺:虾饺胀卜卜,皮烟韧,虾爽口,有肉汁好味! 蚝皇叉烧包:包身松软,叉烧甜腻!好味!酱皇金钱肚:金钱肚炆得淋兼入味!好味!姜葱牛柏叶:牛柏叶有阵喇口嘅味!漂得太劲,差差差!香滑奶皇包:包身松软,奶黄少又唔香,哑色唔流心,一般怀旧四宝鸡扎:好大扎,食了火腿,火腿弹口有肉汁好味!南翔小笼包:卖相丑样,尤其系个皮,又厚又泡,肉汁又唔多!差!山竹牛肉球:牛肉球滑,马蹄爽口,最好味嘅系索晒肉汁同喼汁嘅腐皮!好味!养生棉花鸡:棉花多,索晒汁,爽口好味!鲜虾仁肠:卖相丑样!肠粉皮唔够滑,虾仁爽口,一般!蟹籽烧卖:蟹籽蒸过唔脆!烧卖唔大粒,虾肉爽口,猪肉多肉汁,皮薄多汁!好味!香茜
茶位每人$7,菜系用大黄金属壶,比平常见茶壶盛载得多!茶叶落得多!茶几香!
食物唔错,点心有特色,可惜店员唔够,虽然有保温瓶,都时不时要加水,都叫唔到人,虽然店员有礼,亦勤快!卫生又唔够好!点心比其他酒楼贵,以呢个价钱,唔值!