2023-08-23 668 浏览
第一次來龍宴酒樓飲茶,印象頗佳。好少酒樓會有得煮茶,亦有得叫碧螺春,品質當然不是10分好,不過清淡易入口沒有苦澀味,已經是很好的酒樓茶品🤭最滿意是酒樓分開兩個廂房,小廂房內清淨少人,坐得非常舒服。食物味道一般般。
第一次來龍宴酒樓飲茶,印象頗佳。

最滿意是酒樓分開兩個廂房,小廂房內清淨少人,坐得非常舒服。

食物味道一般般。
2023-04-22 669 浏览
偶然走到上水彩園邨,便逛逛這個商場,看看有甚麼好地方吃飯。見這店裝修也不錯,便坐下來,吃吃點心。款式選擇不算多,港式點心本來就是那幾款。見有一個「六十元六款各兩件」點心拼盤,便懶得思考,點下來。12時52分下單,便開始品茗等待。等著等著,13時10分還沒有上菜,便跟服務員跟進。得到的答覆是:「要等約三十分鐘」,還沒來得切答話,服務員已轉身走開了。好!再等。13時25分,下單過了三十分鐘,還沒有上菜,便與服務員再跟進,得到的回覆是:「差不多了。周末,人多,要等。」老模樣。好!再等。13時35分,下單後過了四十分鐘,肚子餓得不行了,找經理跟進。經理也一副懶洋洋的表情,只說:「差不多,再等等。」結果,到13時45分,實在待不下去了,跟服務員說我已經等了四十五分鐘,他才不情不願的去廚房,替我們拿拼盤出來。前後等了五十分鐘。起初還以為這是例外。殊不知發現,鄰座的兩位茶客,比我遲十分鐘坐下,也是點了同一款點心拼盤,也正在不停的追著上菜。其實,只是幾款普通得不能再普通的點心,蝦餃、燒賣、牛肉球、叉燒包、粉果、馬拉糕。就算「即叫即蒸」,也用不上五十分鐘。時間等得久,還是一回事。服務態度,由經理到服務員

時間等得久,還是一回事。服務態度,由經理到服務員,就是一副「愛理不理」的德性,每次跟進也只讓我覺得只是敷衍了事,相信也久經訓練,天天行禮如儀。

結論:再來上水,也一定不再光顧這家店。未來過的,也可考慮稍移玉步,去別的地方,以免受氣。

後話:未知領展續租時,是否會考慮這些意見,以確保商場管理素質,一洗壓迫公共屋邨群眾的形象。
2023-04-22
  • 不了
呢間酒樓嘅奶黃流沙包真係一絶嘅難食,好似係雪櫃雪咗10年先攞返出嚟蒸咁,細細隻縮咗水好似隻生煎包咁,又實,又有陣怪味。呢隻包收人大點價錢點能收貨呀!同啲侍應講就一個推俾一個,又問你都食咗啦咁你想點,冇得退錢喎。其實都冇話要退錢,只係想同你哋反映一下啫,態度可以好少少嘅。其他食物就普普通通,冇一樣嘢係特別好食嘅。希望佢哋可以改善一下啦!
2023-04-07
20230204週末--龍宴地址: 上水彩園路8號彩園廣場4樓401號舖上水覓食,想飲茶,幾日前到漢和韓燒,留意到同層的龍宴酒樓,二時多不用等位,侍應直接安排入座二人被安排坐四人圓桌,用餐期間不同搭枱,寬闊舒適,點了龍井茶茶夠熱,龍井茶味一般下午茶特價點心紙每天下午2-4時供應點餐:燒腩白飯一碗($29+週六、日+$3)燒肉皮卜卜脆,肥瘦適中,肉質不夠鮮味,白飯有點軟爛,飯量足煎釀青尖椒有四件,用油炸,有點油膩,尖椒有點過熟,魚肉不彈牙水晶鮮蝦餃($13+$2)餃皮厚,餡料蝦肉爽口鮮味蟹籽燒賣皇($13+$2)豬肉鮮味,蟹籽彈牙百花釀魚肚($26+$2)熱騰騰上桌,魚肚軟腍大大件,蝦滑加上蟹籽,不過略嫌未夠鮮味和彈牙瑤柱灌湯餃用上紹菜,心想是否因為新年意頭菜選料原因,奇怪的配搭,餡料有蟹柳、豬肉,冬菇,味道麻麻,可以不點埋單: $17X 酒樓燈火通明,桌與桌距離足,空間感不錯點心水準不錯,價錢合理服務合格有機會去試試晩飯小菜供參考餐牌
20230204週末--龍宴

地址: 上水彩園路8號彩園廣場4樓401號舖

茶夠熱,龍井茶味一般

下午茶特價點心紙
每天下午2-4時供應
點餐:

燒腩白飯一碗
($29+週六、日+$3)
燒肉皮卜卜脆,肥瘦適中,肉質不夠鮮味,白飯有點軟爛,飯量足

煎釀青尖椒
有四件,用油炸,有點油膩,尖椒有點過熟,魚肉不彈牙

水晶鮮蝦餃($13+$2)
餃皮厚,餡料蝦肉爽口鮮味

蟹籽燒賣皇($13+$2)
豬肉鮮味,蟹籽彈牙

百花釀魚肚($26+$2)

瑤柱灌湯餃
用上紹菜,心想是否因為新年意頭菜選料原因,奇怪的配搭,

餡料有蟹柳、豬肉,冬菇,味道麻麻,可以不點
埋單: $17X

酒樓燈火通明,桌與桌距離足,空間感不錯

點心水準不錯,價錢合理

服務合格

有機會去試試晩飯小菜

供參考餐牌
2023-02-04
從未去過一間咁垃圾嘅酒樓:之前曾經去過晩飯都唔係咁所以先會再去,但而家竟然可以差到咁,真係永不再去😓第1⃣️差:一入門口已經一肚氣,好似欠咗佢,再入去就比說話你聽,更加比埋面口你睇,若非約咗朋友係呢度飲茶,立即掉頭走。🤬無論內外員工全部都好有問題⋯⋯老闆請著呢D伙記等執苙第2⃣️差:衞生有眼目睹😓比你洗碗嘅碗係污糟邋遢,話比佢知咁污糟,佢話係D茶嚟之麻,碗碟肥淋淋,自己用水洗多幾次,再要用紙抹😤第3⃣️差:點完食物,枱號錯哂😩第4⃣️差:千年時間未嚟,全塲唔夠十張枱等…寂寞到夜深😨第5⃣️差:廚房出品差,食物係好夠熱,不過唔係無味呢就係勁難食,食物淋pat pat,翻蒸又翻蒸🥵第6⃣️差:難食都算😩竟然有D點心係「宿臭」😡第7⃣️差無論內外員工,內外衞生真係差差差差差………. 算了算了算了。永不回頭,怪不知😓😓😓😓😓——————————-平日我嘅金句係:「其實開心🥳簡…單就在你身邊….」今日就係:「奇差無比差到痺.. 第一名係你包尾😓」食….拍…寫.. 已經成為我生活u中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶——————————
從未去過一間咁垃圾嘅酒樓
第1⃣️差:
無論內外員工全部都好有問題⋯⋯
老闆請著呢D伙記等執苙
第2⃣️差:
衞生有眼目睹😓

第3⃣️差:
點完食物,枱號錯哂😩
第4⃣️差:
千年時間未嚟,全塲唔夠十張枱
等…寂寞到夜深😨
第5⃣️差:

第6⃣️差:
難食都算😩
竟然有D點心係「宿臭」😡

第7⃣️差
永不回頭,怪不知😓😓😓😓😓
——————————-
平日我嘅金句係:
「其實開心🥳簡…單就在你身邊….」
今日就係:
「奇差無比差到痺.. 第一名係你包尾😓」
食….拍…寫.. 已經成為我生活u中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
——————————
今日好開心同屋企人去咗上水一間酒樓,叫做龍宴,一間酒樓真係要推介呀,,而且空間闊落,呢間酒樓呀,非常適合朋友聚會嘅地方,首先酒樓嘅位置好方便,你上水個中心點,好容易去到,,我哋今次叫咗個集材煲,全部食物都係好新鮮,即叫即整,全部熱呼呼的,食物好入味,我哋仲叫咗個炒飯,炒飯金黃色的,好有鑊氣,超級好食,呢度食嘢,一定要叫炒飯,因為呢度係炒飯真係超級正,而且餐廳嘅服務質素好高,全部侍應都好友笑容,好熱情好親切,全部都會主動解答問題,唔怕麻煩,好熱心咁解答客人嘅問題,仲會主動遞水,執枱,我覺得呢一度嘅服務質素好高,所以住上水嘅人,一定要試試呢間啦!仲有個排骨煲都好好食呀,超級入味,煲嘅份量都好夠,好啱一家人食,超級鍾意呢間酒樓!
2021-11-18 1153 浏览
呢度有我鍾意嘅人參烏龍茶,仲有個火㷫住個茶壺,保證啲茶夠熱。(貴賓房先有,茶錢比大堂貴$5)睇係幾好睇嘅,不過我就嫌啲茶太熱,我吹熄咗啲火🤣。人參烏龍茶(6.5/10)我好鍾意飲人蔘烏龍,但唔係好多酒樓有,咁難得有就梗係試吓啦,茶味帶少少甜,但可惜回甘味唔夠。鐵觀音(7.5/10)茶味夠濃,都幾香,唔錯。鳳爪排骨飯 (4/10)個飯腍bat bat,完全唔得,3.5分係比鳳爪同排骨。鹹魚肉餅飯 (6.5/10)呢個飯好少少,冇咁腍。鹹魚肉餅就正正常常。蟹籽燒賣皇 (3/10)又係腍bat bat,仲有少少苦味。水晶鮮蝦餃 (7.8/10)終於搵到個叫食得下,皮都算薄,蝦都大粒食落都爽口。香煎蘿蔔糕 (5/10)冇乜餡料,粉多,似係係台灣食嘅菜頭粿。薑汁雞包仔 (7/10)影漏咗張😂包都軟熟,仲有啲薑絲餡料都多,都OK 。總結:食物好多都唔得,茶都叫飲得下,但我應該都唔會有下次喇。

人參烏龍茶(6.5/10)

鐵觀音(7.5/10)
茶味夠濃,都幾香,唔錯。

鳳爪排骨飯 (4/10)
個飯腍bat bat,完全唔得,3.5分係比鳳爪同排骨。
鳳爪排骨飯

鹹魚肉餅飯 (6.5/10)
呢個飯好少少,冇咁腍。鹹魚肉餅就正正常常。
鹹魚肉餅飯

蟹籽燒賣皇 (3/10)
又係腍bat bat,仲有少少苦味。
蟹子燒賣王

水晶鮮蝦餃 (7.8/10)
終於搵到個叫食得下,皮都算薄,蝦都大粒食落都爽口。
水晶鮮蝦餃

香煎蘿蔔糕 (5/10)
冇乜餡料,粉多,似係係台灣食嘅菜頭粿。
香煎蘿蔔糕

薑汁雞包仔 (7/10)影漏咗張😂
包都軟熟,仲有啲薑絲餡料都多,都OK 。

總結:食物好多都唔得,茶都叫飲得下,
但我應該都唔會有下次喇。
水晶鮮蝦餃
2021-11-08 691 浏览
難得一個週末成家聚首諗住開開心心上酒樓拆個時令秋季蟹宴不翏上錯烏店全是伏除左第一壼靚香片之外冇論環境食物質素烹調技巧服務全部都勁唔掂真係早早著冇謂獻世先講講環境裝修係靚 清潔都足 不過頭頂長期有四五隻麻雀周圍飛完全冇人理作為商場入面嘅食巿真係世間少有落完餐五個人 三個蟹餐 一個孖寶侍應 上一把生銹鉸剪兩碟臭醋 真係未見過咁差嘅醋 十幾蚊支普通陳醋都唔捨得用問佢要多兩把 問左四個人先拎倒一把先上左個馬碲粉淡如水白鱔上枱微暖口感實雪味泥味交織皮上有黏膜叉燒燒肉燒鵝差過路邊唐菜苗草青老有膠粒炒蝦球帶子雪貨上碟冇溫度催蟹話即蒸要時間落單起計超過半粒鐘上左兩隻凍蟹 經理見得兩隻唔敢上枱即入廚房拎隻熱蟹出黎 三隻蟹一隻熱有四兩大兩隻凍三兩四到三兩五熱蟹有黃新鮮蟹可惜大火蒸過老凍蟹一死蟹一臭蟹肉身已經起酸味一打開全枱聞倒臭叫左經理一埋嚟重想兜我舉隻臭蟹埋去佢收左腥收左蟹成碟蟹殼 呀姐收左碟 不過冇俾返新碟 等左好耐冇野上搵左經理 理論 向佢解釋 我個餐有兩隻蟹係每人 佢先致肯俾返啲蟹我哋 第二輪同樣全公 三兩半 少黃多白唔香鰓黑肉淡口蒸過龍聞唔出紫蘇味唔新鮮叫上甜品係薑茶呀姐話係薑茶 係吔~係
難得一個週末成家聚首

臭蟹套餐
2021-11-07
  • 香片
2021-10-20 592 浏览
上水其實都冇咩酒樓係比較好食, 今日試過人哋話呢間龍宴食物精緻我就嚟試試😎呢個脆瓜炒石斑 比較香口 肉質新鮮 可能我有特別肚餓關係🤣, 所以第一道菜非常之好食呢個 蜜汁 金沙骨 還算可以淮山苦瓜 健康得嚟又唔油膩呢個清蒸 龍躉 真係一啲都唔好食衛生方面 做得非常足夠, 有個自動嘅 洗碗碟裝置自己唔使再洗一次, 非常方便客人, 但係地方太大 叫是侍應就叫天不應, 人手唔夠。最差就係個洗手間只有一格, 環境方面 只係普普通通 不過喺上水嚟講都叫做幾好

呢個 蜜汁 金沙骨 還算可以

淮山苦瓜 健康得嚟又唔油膩

呢個清蒸 龍躉 真係一啲都唔好食

2021-08-03 616 浏览
龍宴酒樓對食品要求毫無責任,食品變壞又酸又有宿臭味道攞出嚟給食客食用...好冇良心!原諒他叫他更換態度又差劣,更換時更想收費,更正管理經理更惡言相向,管理不善,絕對不能接受!還望食客們多加注意!!!
2021-08-03
午餐
2020-12-19 1183 浏览
去茶樓傾計最好無時限,唔趕你走第一次去這間飲早茶,食物質素唔差9點兩人飲食了$45點拼盤,夠飽雖然賣相唔靚,但幾好味黑糖糕暫時是我覺得最好味的一間一坐坐了三小時才走好抵呀!
去茶樓傾計最好

無時限,唔趕你走

第一次去這間飲早茶,食物質素唔差

9點兩人飲

食了$45點拼盤,夠飽

雖然賣相唔靚,但幾好味

黑糖糕暫時是我覺得最好味的一間

早餐
點心拼盤
  • 黑糖糕
2020-05-14 1239 浏览
今日係男朋友生日,我地倆個都請左假,想喺平日舒舒服服咁過一日當慶祝。而佢一向都鐘意食點心,所以我地就決定去酒樓飲下下午茶啦😁可以平日去酒樓飲下午茶真係好難得🤗其實上水都無咩酒樓揀,我地本身都係諗住去間多分店嘅稻X飲嘅,點知一上到去,要等40張飛😅為節省時間,就落一層去依間啦,唔洗等位,門面又光鮮企理。門口嘅接待都幾滿意,用電話Apps探體溫,夠快捷方便。到點嘢食,起初我地以為出面個Bar枱有得自己拿嘢食(主要炸物),諗住自己出去揀,點知……原來只係佢地d員工出枱好慢,擺滿晒喺張枱度🙄🙄生日麻,當然豪dd食下😁😁叫左隻乳鴿食下, 薄餅,藥膳雞腳,虾餃,鳳爪,咸水角……全部野食都真係一般般😅乳鴿明顯唔係即炸,無比話鹽,應該因為佢本身夠咸,但咸味唔平均嘅;薄餅,厚又粉又凍😅;虾餃d虾唔新鮮;咸水角3隻有2隻個外皮(應該係糯米)口感怪怪地,有2隻咬左啖就掉左lu😣總括黎講,我唔會再選依間飲茶😅
門口嘅接待都幾滿意,用電話Apps探體溫,夠快捷方便。
總括黎講,我唔會再選依間飲茶😅
2020-04-24 703 浏览
咁大間集團有呢d咁嘅職員真係多謝晒,態度差到不知所謂,問多兩句又唔耐煩咁樣,等又耐過人,食物又凍嘅,比錢嚟食嘢仲要受埋你地職員氣,食到一肚氣,職員真係幫間公司倒米一樣,無下次!
2020-04-22
外卖自取
早餐
2020-04-20 806 浏览
原本想去食開的酒樓食晚飯,點知無開,咁就行去個商場睇吓有乜好食,突然醒起之前食韓國菜隔離有間酒樓,咁就睇吓有無開😊門口望到D套餐就走入去食😊黃豆醬🍆茄子斑頭腩——味道偏咸咗,隨了咸,食物都可以,斑頭腩食落既肉都係新鮮既,肉質亦夠滑,如果輕反手D咸就ok🤗波士頓龍蝦🦞伊面——賣相上枱唔吸引,須然都係一隻龍蝦🦞,但兜到亂哂,無吸引力,但食落既龍蝦🦞肉係彈牙既,味道同食物無問題,係個餐牌圖表同上枱個樣有D差距,所以食物賣相都幾更要,玫瑰豉油雞🐔——呢個雞味道唔錯,不會太咸,好有豉油雞香味,雞肉嫩滑服務——-見得一個侍應走全場都櫈佢辛苦,不過都無影響佢既質素,因為佢會默點頭稍後回覆,而家非常時期期間無咁多人手,絕對會體諒佢地.因為佢哋係有禮貌回應,只是人手問題😊😊食物無特別出眾,但味道亦中規中矩,食物質素亦不算差,價錢亦算正常,所以我部會再去食🤗🤗🤗🤗

2020-01-12 558 浏览
食物凍冰冰,叫個腸粉黎到凍既,仲要第一碟黎都凍到咁,咁姐係放左好耐,仲要無用爐暖住!叫茶又比錯茶職員服務態度差😡同佢講有兩樣野未到,佢就印張紙出黎叫我睇下咩未到,仲要放低紙轉頭就走左,我又要叫勁耐人先應機!
叫茶又比錯茶
2020-01-12
$80 (早餐)