2014-05-28
大前日(25-5-2014 Sun),约o左女友人ST晏昼o系梨木树攞o野,攞完o野同男友一齐食晏,我记得呢o度有大家乐,就谂住用埋另一张买焗饭送可乐,呢日到期o既coupon,我o地o黎到揾到位后就出去买,今次谂住食三重芝士焗海鲜饭,点知餐牌上有另外两种冇呢种 ,都12:50pm啦,重未出齐?正当我用电话同男友讲时,听到职员话所有焗饭卖晒. 唔系o挂?男友就话去笫二间啰.啊,我o地就行啦,又隔离呢间绿园?唔好喇,再揾吓,见到呢间,泰国o野食同五十岚,我o地睇过后,就决定试呢间.入到去冇晒卡位,收银大声叫我o地等嗌No.,我行返出去,佢问我o地唔系买外卖?啊,搅错o左,又问我o地几多位?我答两位.就指我o地去另一边,一位亚姐带我o地去卡位.坐低后睇餐牌,有好多o野食,除o左越式外重有泰式,港式同西式,我要$50.00o既泰滋味套餐,要炭烧猪颈肉汤檬配泰式虾饼,饮热奶茶.男友要马来西亚风,$40.00o既沙爹鸡扒饭,亚姐问要唔要餐?餐有o野饮,男友就话咁要啦,要冻柠水.套餐价系$45.00,冻饮加$2.00.好快,除o左泰式虾饼外,两个餐o既食物都到齐,然后系男友o既冻柠水,再之后到我o
好快,除o左泰式虾饼外,两个餐o既食物都到齐,然后系男友o既冻柠水, 再之后到我o既热奶茶.
开餐先.睇见我o既炭烧猪颈肉切到好薄,汤檬份量唔多. 好,夹件猪颈肉食先,但…..连刀,系全部都冇切断到, 搅咩?我o地想攞餐刀切都冇,唯有用饭匙.切开后至正式食得.
一啖食落,冇味,我直情要蘸之后同泰式虾饼到o黎o既酸辣酱同男友o既沙爹汁食;口感又唔系好爽口.男友直情话垃圾,又干又硬,o衣o家食猪肉干咩?汤檬亦都一样,完全冇味,系滚水渌熟o左后至加喇沙o既调味料上去,好唔掂.
我试吓男友o既沙爹鸡扒饭, 杰杰地o既沙爹汁带微辣,鸡扒口感松软 ,亦都有几件薯仔. 饭o既软硬适中.呢个比我o既炭烧猪颈肉汤檬好得多.
之后件泰式虾饼到o黎,切开成四件, 虾饼热腾腾,亦食到虾肉o既味道,蘸唔辣o既酸辣酱就几好食. 最后我又多手食伴碟o既萝卜丝,竟然系霉o既,有冇搅错?
而我杯热奶茶呢, 我只加一茶匙糖,呢个茶味唔浓,奶味亦唔多,口感仅仅合格,争少少就系唔滑.
味道系2.80分, 抵食系1.35分
环境:
好舒适,张枱又大张.