年尾时赶赶急急搬屋,差唔多成个月都净系pack箱拆箱执屋,忙到怀疑人生,终于叫settle down左,就想出去食下好野平衡下心情。早前见到有好多朋友去咗依间酒店打卡,觉得劲靓呀,一向少出城嘅我即刻search下喺边度,原来系喺北角新开无耐嘅 历山酒店。见佢嘅环境好靓所以就被吸引咗黎喇,不过睇开业早期既食评啲人都话麻麻哋,但环境咁靓一试无妨啦;Book咗佢嘅「维多利亚臻味下午茶套餐」平日好难约其他朋友,二人限聚下就揾 阿囡陪我黎啦!由地铁站直达酒店只需5分钟,位处住宅毗邻,隐密宁静,一踏入酒店已如置身维多利亚时代,瑰丽又有气派,打卡位超多,单是靓景已经值了!下午茶Set包括6款咸点、5款咸点、英式松饼、咖啡/茶,另每位送红/白酒或汽泡酒一杯,$268/位价位都算亲民。#烟肉洋葱蛋酥配原只鲍鱼,够晒矜贵,酥饼够松化,味道配搭好好,鲍鱼当然成为QB囊中物😎#烟三文鱼芝士忌廉三文治,松软又够fresh#香煎虎虾配车厘茄 - 虎虾够晒夹弹鲜味#巴马火腿芝士牛角包 - 烘焗得香脆松化,咸香惹味。仲有 #鹅肝是配黑松露酱夹饼 及 #蟹肉沙律酪梨酱配牛油软包。甜品有#法式可丽饼配鲜芒果忌廉冻饼、#蓝

#烟三文鱼芝士忌廉三文治,松软又够fresh
#香煎虎虾配车厘茄 - 虎虾够晒夹弹鲜味
#巴马火腿芝士牛角包 - 烘焗得香脆松化,咸香惹味。

甜品有#法式可丽饼配鲜芒果忌廉冻饼、#蓝莓芝士蛋糕、#法式焦糖炖蛋、#榛子朱古力蛋糕、#意式杂莓奶冻。

囡囡喜欢焦糖炖蛋,又滑又香甜;我就钟情榛子朱古力蛋糕,香浓美味。

依度用上Tea WG既茶,我点左Geisha Blossom Tea, 绿茶加入水果风味,都几清甜,气味独特; 小朋友就可以拣果汁。整体食物水准都唔错,绝对称得上好睇又好食,亲身试完可完美平反,一点伏味也没有。

环境无得弹,处处都系打卡位,酒店好新净、餐厅宽敞,枱与枱距离远,食得安心,真系好值得黎当一天淑女!