2009-04-27
已经唔多吃buffet的我,适逢今次系小公主升职关系,佢之前同朋友食过话几好,有机会一定要带我去试试,而且这里亦是我老板推荐的餐厅之一,咁当然要会一会佢啦。朝早订枱,都算幸运,仍然有枱,但餐厅话今日订枱颇满,问我介唔介意要坐到走廊尾,我之前都去过食afternoon tea,咁当然唔系buffet形式,唔需要行去攞嘢食,但系冇所谓啦,难得今日有时间,而且坐远啲可以当做运动又可以静啲,恩言接受,餐厅亦说如果有枱的话,会帮我调近啲buffet枱。今日嘅dinner buffet系有特别主题 - 印度食品。可能因为经济不景所致,价钱亦都较早前调低咗$50-$60。今晚有段小插曲,到达嘅时候,因为应该有位调动关系,waitress话帮我地调咗位,坐到近buffet枱,但又系窗边嘅二人枱,非常满意。因为6:45 去到嘅关系,都未开始肚饿,咁就先影几幅相先,不过大部份都系冇开闪光灯,但系我地坐位嘅光线系颇暗,所以我影小公主时唯有开闪光灯,只影咗三张有闪光灯嘅相的一刻,有一系著住西装嘅waiter走埋话:"请你唔好用闪光灯",之后不发一言,就走咗了。佢唔解释原因,又冇话其他客人投诉,只系不礼貌、态度
今晚有段小插曲,到达嘅时候,因为应该有位调动关系,waitress话帮我地调咗位,坐到近buffet枱,但又系窗边嘅二人枱,非常满意。因为6:45 去到嘅关系,都未开始肚饿,咁就先影几幅相先,不过大部份都系冇开闪光灯,但系我地坐位嘅光线系颇暗,所以我影小公主时唯有开闪光灯,只影咗三张有闪光灯嘅相的一刻,有一系著住西装嘅waiter走埋话:"请你唔好用闪光灯",之后不发一言,就走咗了。佢唔解释原因,又冇话其他客人投诉,只系不礼貌、态度强硬地好叫我不要再用闪光灯,当时佢咁嘅"态度",我真系无明火起。
我随即找来另一位waiter作出投诉,呢位waiter虽然唔关佢事,但佢都先行向我地道歉。后来过了约十分钟,另一位穿西装侍应走来,端来一张佢嘅卡片,自我介绍系助理餐厅经理,佢虽然冇向我解释何解佢嘅同事会有如此行为,但有礼貌地向我地道歉,亦说稍后会进行检讨,其实佢地反应之快,亦已经不得不佩服佢地嘅五星级酒店服务,虽然有得失客人之处,但都即时改正,系尊重客人的表现。我亦都向佢解释,我明白做客户服务嘅困难,但系算遇到刚刚的情况时,亦要客气礼貌地向客人解释,而唔系命令客人后,即时离开呢。
后来,佢地又送上两杯鲜橙汁,说是他们送的。再过了一会,之前第一次不礼貌对待客人的waiter,亦走埋嚟向我道歉,全晚到我地离开前一共道歉了三次,由此证明,佢地之前真系有揾返呢位同事了解事发经过,而唔系草草了事。而且应该系为表达佢地嘅诚意,除咗即时送上鲜橙汁外,本来佢地说可以让我地任叫 menu里的红白酒,不过我地都说唔需要了。最后差不多吃到尾段时,呢位waiter再次走来,问我地有冇兴趣试佢地嘅雪糕,佢可以攞比我地,但其实我地两个已经好饱,亦推却佢嘅好意。
言归正转,讲返今晚嘅食品:
1. Assorted Bread - 一开始就端来一蓝面包,一款软嘅,一款硬的类似五谷包,卖相重于质素,不过以自助餐来说,通常都系自己出去攞,但系呢度照顾周到。
2. Seafood - 睇都未必可以睇得最仔细,一食便知龙与鳯,虾嘅新鲜程度系超级弹口,真系好新鲜,龙虾仔嘅肉系唔会"痴"谷嘅,都系非常新鲜,最劲嘅莫过于阿拉斯加长脚蟹,半呎长,厚肉,最紧要够新鲜,仲有翡翠螺、两种生蚝、青口、蟹、赖尿虾。
3. Salad (1) - 今晚话明主题系India,真系劲,连Salad都有印度嚟嘅,我就冇试过了,不过卖相唔差嘅。
4. Salad (2) - 传统沙律,有生菜、火箭菜、粟米、车厘茄嘅自选组合,又有预先捞好嘅,有薯仔沙律、Penne Salad,最特别系有一个几好味嘅Roasted Duck Salad,故明思义入面一定有烧鸭丝,加上好多切了丝嘅瓜,再加上细细段嘅鲜露荀,味道丰富。
5. 鲜橙汁 - 餐厅为表达歉意,特别送上的两杯。都好大杯,最后都饮唔哂,超级多果肉,出面好少有咁嘅水准。
6. Soup - 汤有两款,Mushroom Soup & 粟米鸡茸羹,反而冇好似其他buffet有中式老火汤供应,佢地果然系主打外国食品嘅餐厅,比较英式。Mushroom Soap非常之有浓烈香菌味,但系佢地会将磨菇完全磨烂,融入汤入面,唔似得其他地方咁有口感,不过各有优点。粟米鸡茸羹我就试咗一淡,稀杰度适中,最紧要系淡淡都有粟米同鸡肉,材料丰富 (不过如果可以好似我妈妈咁落少少鸡杂会更加好,不过呢种系中式煮法,唔啱佢地呢间餐厅)。
7. 刺身 + 寿司 + 热荤 - 呢度嘅刺身系摆喺度任你攞,香港已经好少酒店buffet提供,佢有例牌几样刺身,特别值得一提嘅系三文鱼好肥, 但系肥瘦适中,另一款系甜虾,鲜甜,比你可以尽情吃过够 ; 寿司方面都好多选择,卖相吸引,试了一款鳗鱼寿司,饭硬,鳗鱼唔够厚同肥美,算啦,始终佢地唔系主打呢方面嘅菜式。热盘真系唔多,可能因为今晚系印度为主题嘅,有一半地方摆印度菜,热荤剩返五盘,真系少得可怜,但系仍然系贵精不贵多嘅宗旨,记得有鳕鱼扒、镇江骨、炒虾球、扒津白、扒粉丝 (名牌上就写得好听,叫Glass Noodle)。镇江骨都算唔错,不过稍嫌唔够肥,冇咁多肉味带出嚟 ; 炒虾球嘅虾就唔太新鲜,中式菜嚟讲已经属上乘之作。
8. Roasted Beef w/ Yorkshire Pudding - 永远唔会有一个厨子长期企喺度,但你企埋去,附近的厨师都会好醒目即刻走埋嚟serve你。如果你冇特别要求,佢地系唔会好似其他地方咁吝啬,一定会系 thick cut,所以如果你食唔哂咁大份,就要预先同佢讲定,厨师一落刀已经睇到旧肉虽然大,但系好软熟,再淋上gravy,旁边仲见到有Yorkshire Pudding,呢样你就要要求佢至比你嘅。第一块系最好嘅,因为佢切到啱啱旧肉嘅中间,非常鲜嫰,虽然仲系红色,但系已经冇血水流出嚟....median, juz perfect ; 不过Yorkshire Pudding就比较干,可能系放咗喺度都几耐了,入面已经一啲都唔软熟,同埋焗得太浓,不过仍然无损我享受呢块美味嘅牛肉。第二块就可能近边,肉质会冇咁软,but仍然系上等货式。
9. 鳕鱼扒 - 好嫰滑肥美,又够厚,一大淡一大淡咁食,人生一大快事,但伴碟苋菜同汁就略为咸。
10. 印度薄饼 - 今晚嘅主题,当然要试吓,佢地除咗沙律菜式,仲有炒饭、薄饼、咖喱、甚至连甜品都有,算系大开眼界。试咗两款薄饼,一种有葱、一种冇葱,但同样系唔松同埋颇浓又干,反而两种咖喱味都唔错,尤其加咗牛肉𠮶款。
11. Dessert & Fruit - 甜品就以mini size, bit size为主,一件一口,可以比你试多几款,冇试佢地嘅Bread Pudding,最值得欣赏嘅首选系佢地嘅朱古力甜品,chocolate mousse打得超滑,小公主专乘攞咗件黑森林比我食,但入口就颇为失望,事关问题不在于蛋糕本身,朱古力亦非常滑,而系入面浸满酒嘅车厘子,实在太西方口味,酒味太重,完全抢夺了朱古力味,甚至可以话系抢喉,食完成条喉咙当堂热哂。Cheese cake就冇咩质感,texture太过松散,可能系蛋糕本身太干所致。不过讲到底,佢地嘅朱古力仍然做得咁出色,保持一贯水准,就机会应该大吃特吃。 Sherry Trifle就明显差过早几日喺Soho区嘅Yorkshire Pudding食嘅,呢度嘅竟然中间果层系变哂水嘅,食落去口感完全唔合格。而且佢地系冇雪糕、中式糖水、甚至生果都冇,要吃水果最多只会喺切成粒状放系糖水入面浸住𠮶啲。讲埋盛载用嘅器皿,大部份都系用细细只嘅玻璃碟,但系杯仔就竟然可以用胶嘅,堂堂大酒店餐厅,唔使咁悭嘛。
12. 柠檬茶 - 仍然系那么传统英式风格,有大大嘅茶杯,银器做嘅茶壶同茶隔,可以倒出两杯半嘅份量,绝对饮到你够。红茶不致于过浓,配合新鲜柠檬,状甚讲究。
Comments: 餐厅主打外国食品,中国食品好少,如果去之前一定要注意,连食物牌都系全英文架。客人亦都好高级,有不少外国人帮衬,绝对唔会有抢住攞嘅情况出现,大家都好斯文客气。虽然有著一段不愉快嘅开始,但系随著佢地补救嘅速度及诚意,为佢地嘅服务喺我心目中争回不少分数。以文华一向喺业界出名高质素的服务标准,而且以呢个相当合理嘅价钱享受如此高质素食物,虽然有少少瑕疵,但系以绝大部份都系高水平之作,已经系酒店buffet中的五星级,绝对值得我下次抽时间再次光临。