之前一直都好想试Omakase,但真系唔舍得用自己荷包食。咁啱生日月朋友话请我食㖞,仲要系午市买一送一,以我比较过咁多间有做omakase嘅餐厅嘅经验黎讲,真心平到烂,于是我就抱住满心期待咁去应约。朋友专登book左bar枱位,可以一路睇住师傅整一路食。位置仲要系餐厅最入面,相比起出面嘅位安静得多。个日张bar枱都full左,大约有8个人左右,都冇咩话同师傅交流嘅环节,不过每上一道菜师傅都会简单介绍下系咩黎。待应都有好贴心咁问下有冇啲咩特别唔食,可以避免。虽然系午市,但食材一样豪华。首先头盘上左个蚝同沙律,个蚝上面仲有啲啫喱,加倍左个滑滑嘅口感,一跣入个口入面,鲜甜感完全爆晒出黎,仲有淡淡海水咸味,令我更期待之后上嘅菜。然后就系刺身同寿司,寿司有好多种类,有炙烧过嘅寿司,鱼生寿司,虾蟹贝壳类嘅都有。佢全部食材都好新鲜,完全唔会有腥味,反而仲保留住鱼油香味同鲜味。中间佢有上左一道热菜,就系萝卜炆牛腩,牛腩一啲都唔筋唔痴牙,几乎系入口即融。仲有一个海胆手卷,脆脆嘅紫菜包住大大旧嘅鲜甜海胆,放喺脷上面享受,都唔舍得吞佢落去。最令我惊喜嘅系最后一道菜,就系玉子寿司卷啦。佢唔讲系玉子我就咁睇真系

首先头盘上左个蚝同沙律,个蚝上面仲有啲啫喱,加倍左个滑滑嘅口感,一跣入个口入面,鲜甜感完全爆晒出黎,仲有淡淡海水咸味,令我更期待之后上嘅菜。然后就系刺身寿司寿司有好多种类,有炙烧过嘅寿司,鱼生寿司,虾蟹贝壳类嘅都有。佢全部食材都好新鲜,完全唔会有腥味,反而仲保留住鱼油香味同鲜味。
日本生蚝及巴马火腿沙律
蟹肉寿司

鲍鱼伴肝酱寿司

萝卜炖牛腩
海胆手卷

最令我惊喜嘅系最后一道菜,就系玉子寿司卷啦。佢唔讲系玉子我就咁睇真系唔会知。佢嘅质感根本就系旧海绵蛋糕,食落先感受到佢嘅蛋香。
玉子烧卷

餐厅喺预约个时就预先知呢餐系我嘅生日饭,仲准备左一个甜品仔加支蜡烛俾我,呢餐真系食得好幸福呀~
2021-01-31
鲍鱼伴肝酱寿司
萝卜炖牛腩
海胆手卷
玉子烧卷
  • 吞拿鱼,油甘鱼,带子刺身
  • 生蚝及巴马火腿沙律