2018-06-12
今天工作超忙, 真系要食返D好味东西黎补偿返, 所以又黎揾荣哥啦精心配.伴二人餐($348/位)有机沙律菜伴芝麻酱, 卷起一卷容易食, 口感爽脆多汁, 配埋芝麻汁就系一道用筷子食嘅沙律!另外2款前菜有凉伴黑木耳, 口感爽口, 多食木耳都对身体有益; 岩盐花枝豆, 外皮少少咸, 内里豆子甜!呢客茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子, 不单外型靓, 流心蛋呈流心状态, 蛋黄汁味浓; 下面个厚切茄子先油泡, 外脆内软, 最紧要系个黑鱼子酱汁, 浓味惹味, 夹无味茄子就加添好多分数!黎呢度食饭, 对于佢嘅炖汤系相当期待架今晚有2款 : 原盅炖川贝陈皮海底椰鱼肉汤, 简直岩晒呢轮系咁咳嘅我, 原盅满满汤料, 味道清中带甜, 虽则有川贝, 但一D都唔苦, 正呀!原盅炖鲜土茯苓钻地老鼠黑毛猪, 土伏苓能清热解湿毒;钻地老鼠能去痰火 , 岩晒呢排落雨天及夜训嘅人饮, 饮完个人都无咁累啦, 味道一D都唔难入口, 反而饮到甜味, 又唔会油腻, 成盅清晒!呢客好似画咁靓嘅系虾球水芙蓉, 滑溜蒸蛋上有个爽口大虾球, 一爽一滑, 清清地都几好!蒜香芝士焗老外蚝王 - 老外蚝王即系来路货, 果然品种唔同都零舍大只, 以
精心配.伴二人餐($348/位)
黎呢度食饭, 对于佢嘅炖汤系相当期待架
蒜香芝士焗老外蚝王 - 老外蚝王即系来路货, 果然品种唔同都零舍大只, 以蒜蓉及芝士舖面原只焗, 食落芝士味偏淡, 蚝味反而几突出, 大大只够晒口感!
士多啤梨豚肉伴草莓 - 厚切豚肉以米通垫底, 再淋上士多啤梨酱汁, 酸酸甜甜可中和豚肉腻感, 有心思!
米王有机时令蔬菜 - 个米王汤底无论口感及味道都好似饮紧忌廉汤咁滑口, 时令蔬菜为小棠菜苗, 食落又嫩又甜!
荷香蒜蓉海班片原笼蒸鸳鸯饭 - 份量绝对够二人分享, 海班片啖啖肉食得方便, 蒜香味入晒落鱼肉; 而个红米及白米煮成嘅鸳鸯饭, 软硬度岩我胃口, 又有少少荷香, 几吸引!
最后上埋个时令甜品 - 炎夏日子最岩就系食多D生果, 切好晒粒粒用叉"吉"住食超爽皮!
呢个私房菜二人套餐, 食得人超满足, 荣哥好嘢!!