2019-06-21
早几日庆祝父亲节,两老叫我唔好破费去食啲贵野喇,于是近近地约左系太元楼食。我地book 左平日晚7点钟,入到去即刻有位,之后都陆续坐到满座。我地一路睇点心纸,姐姐已经同我地拎左花生同热茶。碟花生脆卜卜,入面有几粒青瓜粒,仲落左醋,非常开胃。首先上菜系冷盘水晶肴肉($72)。啲肉煮到好淋,唔肥腻,香香甜甜咁,作为开胃菜最开心。层jelly都好好食。点埋镇江醋同姜丝,两啖食晒,正。跟住系一定要点嘅小笼包($ 38)一笼4只,猪肉好食;块皮都算薄,入面装住满满嘅肉汁,夹起时要小心唔好整穿呀。 妙龄乳鸽($28)咁抵食唔系唔叫呀嘛。😏一碟4件,仲连埋个头添。 一食落口就好劲乳鸽味,啲肉好嫩,我同妈妈食到雪雪声。 佢张点心纸写住优惠期有限嫁,钟意又平又好食嘅朋友快啲去试喇。老豆话一定要食啲米饭落肚先够饱嘅。惊叫得太油佢肠胃唔好,于是普普通通叫左碟瑶柱蛋白炒饭($88)。一大碟热辣辣咁上台。落左唔少瑶柱,啲米煮到粒粒分明,唔错唔错。我就想食热气啲嘅,叫左碗排骨汤拉面($62)。个人几钟意个面嘅口感,咬落绵绵地。啲排骨炸得松脆,冇油益味。甜品方面,佢全部都好吸引,但我一见到有「酒酿」两个字我就忍唔住
我地一路睇点心纸,姐姐已经同我地拎左花生同热茶。
碟花生脆卜卜,入面有几粒青瓜粒,仲落左醋,非常开胃。
甜品方面,佢全部都好吸引,但我一见到有「酒酿」两个字我就忍唔住剔左喇。 叫左碗酒酿桂花丸子($38)。
闻落同第一啖食落都好劲酒味,正。食下食下就觉得都偏甜,啲桂花味好出。丸子好细粒,咬落去个口感似芋圆,qq,我好钟意。
我地3个人食左大概$400左右,食到好饱,亦唔算贵,我谂佢主要都系做街坊生意,平日晚都坐无虚席,会再过来试。