2017-12-18
天气开始冻,又系时候食番啲会暖肚既食物。首选当然就系火锅喇。所以就专登拣左一间辣得好出名既火锅店——火锅英雄。 地理位置非常方便,铜锣湾港铁站C出口行唔洗一分钟就到。店铺装修都好有中国传统特色,非常有格调。而且坐位寛阔,干净企理,好适合都一班好朋友黎谈天说地,一路食一路倾。佢仲有附送一件围裙,仲唔怕整污浊啲衫添,著高少少就啱啱好。 英雄八盏 连酱料(每位) $36一坐低,店员问完小妹同友人食咩就立即上左啲头盘小食,服务迅速。虽然只系冷盘,但系味道都系一流。不单止各种味道都有,调味亦非常好,加埋一齐简直令人食欲大增。特别系辣味既小食,虽然味道有小小偏辣,但系都依然都建议小食辣既朋友一试,绝对唔会令你后悔。 佢既酱系自己出去调制既。最与众不同既地方系既重有教埋大家点调,非常之贴心。少食火锅既朋友都可以享受到出色既酱料,令火锅既味道更加提升。小妹就试左酱香同浓香,分别都非常出色,推荐得既果然唔错。 重庆麻辣配养生野山菌汤 $110.4呢度既火锅汤头非常出色。重庆麻辣的确有少少辣,而且麻味都非常足,特别钟意食麻既朋友就唔好走宝。虽然半碗都系红色好夸张咁,但系小妹食开三小辣既友人都觉得小辣既无问
英雄八盏 连酱料(每位) $36
重庆麻辣配养生野山菌汤 $110.4
呢度既火锅汤头非常出色。重庆麻辣的确有少少辣,而且麻味都非常足,特别钟意食麻既朋友就唔好走宝。虽然半碗都系红色好夸张咁,但系小妹食开三小辣既友人都觉得小辣既无问题,唔洗担心。而佢既麻辣都帮助带出食物既鲜味,值得一试。如果完全唔食辣既朋友,都可以试下佢既野山菌汤。佢既菌香味即使喺麻辣火锅隔离都无被盖过,配合其他香料既味道令人精神一振。少少清淡又唔会觉得寡,好适合做火锅既汤底。如果大家对汤底唔太熟识,呢个配合相信可以满足大部分人既口味。
鲜黑毛肚 $70.4 西班牙黑豚肉 $86.4 本地手切肥牛颈脊(小)$214.4
呢度既肉食亦十分出色,同两种汤底都好夹。黑毛肚十分爽口,同麻辣既汤底绝对有种令人意想不对的配合。西班牙黑豚肉亦十分出色,切得啱啱好既厚度加上猪肉少有既鲜甜令人眼前一亮!食火锅当然唔少得牛肉。肥牛颈脊有著浓厚既牛肉味,非常吸引。厚厚既切片同油花食起黎有种特别既口感,同平时食开既肥牛片好唔同。
皇帝菜 $28.8 窝荀片 $25.6
今次食既两款菜都好特别,大家觉得平时食黎食去系果啲既话绝对要试下。皇帝菜个名非常有覇气,好似古代既宫廷菜肴。唔单止清爽好食,好似有利肠胃既功效,好适合喺火锅既时候食。窝荀片无左平时既少少苦味,喺汤底既配合下更加鲜甜。如果想重口味啲既话仲可以煮耐啲。
酥炸响铃 $38.4 稻庭乌东 $25.6
喺咁好既汤底下,呢两样火锅必备食物又点会唔好食呢?响铃唔会太油,就算喺比较油既麻辣汤底下亦都系啱啱好。而稻庭乌东喺浓浓既锅料精华加持下绝唔会令人失望火,口感亦非常之好。
竹蔗矛根水(支) $48
味道不过不失,不过食辣既时候又点少得一啲清甜既饮品配合呢。再加上加都几大支,小妹两个人成餐都系叫左一枝黎饮,都唔错。