2020-12-28
今日介绍一间位于中环位置非常隐世既日式吉列猪扒名店,佢有两个入口,一个入口系砵典乍街一条窄巷入边行好耐先揾到,另一个入口喺威灵顿街,望落去好唔起眼,要行到落地库先知系一间咁嘅餐厅。由2017年8月开业至今,虽然位置隐闭,但食店不乏人龙,每每由地库排到去楼梯嘅中部。唔讲唔知,呢间porker其实系中环同区内既日式烧肉店 298 Nikuya既姐妹店。而猪扒仲系用熟成方法处理,熟成牛就听得多,系一种于低温下,令牛肉的天然酵素发酵,令牛扒的肉味提升、肉质松化。不过熟成豚就比较小听到同罕见。餐厅主打来自鹿儿岛三元豚,系一种肉味浓郁而肉质松化既铭柄豚,铭柄猪都系经过配种改良既特选猪,因为生长环境条件唔同,孕育出来既猪肉都系各有特色。铭柄豚不论是口感、油花或肉质完全不输高级牛肉。因为猪肉屠宰之后,肉质会好快变硬,所以熟成系用0-5度既温度作低温冷藏,等待大概30-40日,等酵素分解产生发酵作用,由猪肉本身既蛋白水解酶催化作用,分解猪肉既肌原纤维,再由农场真空直送到港,令熟成既豚肉肉质变得更柔嫩,唔驶用其他店既加工方法,都可以做出又厚又松化既吉列豚。而三元豚会由日本真空直送,再以慢热加温方式烹调,令
铭柄豚不论是口感、油花或肉质完全不输高级牛肉。因为猪肉屠宰之后,肉质会好快变硬,所以熟成系用0-5度既温度作低温冷藏,等待大概30-40日,等酵素分解产生发酵作用,由猪肉本身既蛋白水解酶催化作用,分解猪肉既肌原纤维,再由农场真空直送到港,令熟成既豚肉肉质变得更柔嫩,唔驶用其他店既加工方法,都可以做出又厚又松化既吉列豚。而三元豚会由日本真空直送,再以慢热加温方式烹调,令吉列豚可以做到粉嫩色泽既半熟状态。
而呢间铺头既特色系吉列猪扒都系日本师傅炸,质素来讲系非常接近日本,由炸衣的色泽、肉汁及酱汁都表现出色,不过价钱就唔系日本价钱,系香港价钱,相对冇咁平民。喺日本食吉列猪扒可能都只系千几円,大约100蚊港币,依度嘅价钱差唔多贵一倍,接近160到200几,但要喺香港食到日本质素嘅吉列猪扒已经好难得。
排队🧍♀️🧍🧍♂️
餐厅有落场时间,再加上如果想食限定既肉眼定食唔可以系每个时段太迟去。
排队系由落到去地库既门口开始,所以如果系威灵顿街经过系睇唔到有无人龙,如果有人龙会落楼梯到一半就见到。当日系星期日晏就接近1点到达餐厅,前面大概有8-10个人,楼梯无冷气所以夏天黎排队会有D热,就黎排到入去时店员会比定餐牌比我地拣食咩,咁系入去前就可以入定单唔驶等咁耐,大概等左20分钟到就入得。
环境🪑
店铺有分BAR台同普通枱。BAR台位大概有6个,大约有2张2人枱,3张4人枱,位置唔算多。因为店舖夜晚会变酒吧,BAR台前会见到好多酒,厨房墙都摆左好多酒。
装潢系好洋食风既居酒屋,BAR台有唔同射灯照住唔同角落,而音乐以70、80年代为主。
Menu
店铺提供9个定食套餐,其中以肉眼、西冷同猪柳定食最为热门,肉眼更加系限量供应,如果想一次过试哂最招牌既定食可以两个人黎食,一个叫porket set(西冷、猪柳),一个叫aged pork ribeye set(肉眼)。
系未点餐之前店员会送上一杯冰冻既麦茶,系一杯好饮麦茶但味道似曾相识,感觉有曾经系donki买过类似既麦茶,夏天饮到真系格外凉快。
麦茶
1️⃣ 熟成豚西冷及猪柳定食 💰210(👅: 9/10)
定食
熟成豚西冷及猪柳定食
首先个定食包六样嘢,第一样系通常吉列猪扒定食都会有嘅椰菜丝,之后系薯蓉、面豉汤、渍物,最后系饭同埋猪扒。
椰菜丝温度够冻,而且切得好碎,唔会一咬落去食到有大块有细块嘅椰菜丝,椰菜丝加左类似苏叶碎既香草,感觉清新,口感好爽脆,而且仲带一啲水份。加上店舖提供嘅芝麻酱之后非常好食,除咗芝麻酱仲有柚子汁,食落完全无草青味。
完全系可以减低食猪扒个种油腻感,而且椰菜丝系可以无限追加。
薯蓉
薯蓉本身带少少酸味,但呢种酸味非常开胃,应该系加蛋黄酱打成泥,会一啖接一啖,质感系非常棉袜软糯,好creamy,睇落系好普通嘅薯蓉但系绝对有惊喜。
面豉汤
面豉汤味道适中,唔会过咸,汤入边都有好多款蔬菜好似唔同种类嘅大根、红萝卜、葱、牛蒡,而且仲食到少少猪肉碎,唔系马虎自己都整到嘅质素。
饭本身系用日本珍珠米,质地系比较黏身一啲,系可以轻易用筷子夹起啲饭。
熟成豚西冷及猪柳定食
最后讲定食嘅主角,猪扒表皮好脆,但略嫌厚左小小,如果皮再薄小小好似入口即溶变成一啖油会更完美。皮虽小厚但好酥脆,因为佢既外层系混合三种面包糠,并刻意将部份面包糠切成大粒,再铺满日本小麦粉及蛋浆,加上适当既油炸时间同温度处理,令口感更为香脆。部分炸皮会同肉分离,都系可再改善既地方。
熟成豚西冷及猪柳定食
食落西冷同猪柳既分别就系,西冷嘅肉味会比较重一啲,猪柳就比较腍身啲,但冇咩油脂感。
炸猪扒会有两种酱料提供,一个系吉列酱,另一个就系喜马拉雅山粉红岩盐,通常喺日本食吉列猪扒都系提供依两款调味,咁食客就可以跟自己喜好去点。吉列酱系自家制,用赤味噌、红酒、蜜糖调配出黎,入口会食到几突出既红酒味,同平时食到既酱汁有分别。
我个人比较喜欢点盐,因为盐可以带起猪扒既肉味,而猪扒酱有时味道会好重抢过猪肉味。其实就算唔加酱汁个猪扒都好食,可以好专心咁品尝猪扒嘅肉味同质感。
2️⃣ 吉列熟成豚肉肉眼定食💰195(👅: 9.5/10)
吉列熟成豚肉肉眼定食
有Menu可以睇到依个定食系限定,即系有数量限制,卖晒就冇,所以想食嘅就最好早啲嚟。
同猪扒猪柳定食一样都系会有六种食物,所以以下就主要讲肉眼。
同猪扒猪柳一样,表皮炸到金黄香脆,但肉眼既肉汁非常丰富,肉眼嘅油脂咁会比较重一啲,油脂分布非常明显,会见到一层肉、一层油、一层肉分明,肥瘦均称,将炸衣咬开之后会食到猪肉油脂嘅味道,但系系非常好味。肉处理得非常好,非常软熟但唔会好韧,非常嫩滑真系外脆内软,比起西冷同埋猪柳,更加之松软同埋肉汁更加丰富。
吉列熟成豚肉肉眼定食
而肉眼好明显可以睇到肉嘅中心部份都系粉嫩红色,证明系用新鲜猪肉,再经过低温慢煮处理,保留肉汁,锁住到滋味,处理得非常好。我个人特别锥意食肉眼近边位既根部,感觉肉汁最丰富,油脂感爆发哂出黎。
试过肉眼、西冷同猪柳,我觉得最钟意系肉眼,因为可以食到层次分明既肉感同油脂。因为个个人口味都唔同,友人就比较喜欢西冷,视乎每个人钟意食猪肉既咩优点。
而我觉得呢间铺既猪扒可以咁好食,比起料理手法,更加系因为猪扒本身个质数好好,平实既料理手法已经好好食。
🌟可以系香港食到质数如此接近日本质数既猪扒,而且系好罕有既熟成三元豚做成既吉列猪扒,味道同质数并唔系香港其他吉列猪扒店丼吉、胜博殿、吉豚屋可以媲美。
之前有提及过PORKER夜晚会变酒吧,其实PORKER既创店理念,系想人系日本工作过后,同朋友、同事一边享受晚饭、一边举杯畅饮,系好典型既日本文化,唔只系食猪扒,而系一个饮酒放松既地方。
虽然位置隐蔽,人龙不绝,但呢间小店反而比到一种置身系日本既感觉,无华丽既装潢,却有平实而满足既味道,绝对值得一试再试。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $223 (服务费: 10%)