2010-04-12
琴晚同男朋友去左lee间茶餐厅食饭, 食到成肚气!!首先我地一入到去, 个waiter已经话, "你两个坐去0个张台"....语气已经呼呼喝喝咁, 是但啦, 我谂住茶餐厅waiter都系咁上下态度。一坐低, 有个waiter收返上台客人0既食物时, 倒左半杯茶落我男友件衫度。但个waiter若无其事, 我男朋友猛抹件衫, 个waiter明明睇到知系自己倒泻野都无say sorry。跟住叫野食, 我见个餐牌写「全日特餐」, 供应时间系全日, 咁咪叫lee个餐law。我一叫, waiter话「无lee个餐」, 我只系问多句「e? lee度写.....(我想讲"e?lee度写全日特餐wor")」都未讲完, 个waiter已经好唔耐烦咁话「总之我宜家话你知无lee个餐呀!」...哗,我听完个下真系好想走, 但净饮双计, 唔想益lee间咁既茶餐厅。最后我叫左个水饺米线, 男朋友叫牛腩米粉。其实食物味道系唔差, 不过细碗左d啦 (都要$30一碗), 同埋我食到d水饺有几粒硬野, 唔知咩黎。我地食野时, 又黎左d内地游客。个waiter一开始就话「你们要坐圆台」,班内地客想坐卡位, waiter话「
我地食野时, 又黎左d内地游客。个waiter一开始就话「你们要坐圆台」,班内地客想坐卡位, waiter话「不可以!」游客见到墙上贴左张餐牌, 就问waiter, waiter话「这个和台上的一样, 不用看墙上的」、「我说! 跟台上一样的!」诸如此类的诲气说话。
最后我同男友都以最快速度食完, 因为我地都好想走, 从未试过食得咁唔开心。食0个两碗粉埋单都要over$60, 真系贴钱买难受!我觉得如果你间茶餐厅系做到街知巷闻, 人人赞好的话, 你d服务态度差, 我都明白点解你咁串。但lee间野又唔出名, 食物又唔系真系极度好, 我唔知究竟凭咩去咁样serve客人!