依晚系我期待已久嘅omakase夜🌃,无几耐之前先至第一次踏足湾仔日月星街嘅小社区,上次经过我已经发现鮨月呢间日本料理,单望见个「鮨」字,我就估计系有得食omakase,上网一睇就知道我嘅推断无错😝,见到好似几正咁㖞,而且夜晚食都系$980(+10%)一位,厨师发办以言唔算太贵,就即刻book咗位。我邀约咗个至爱食日本嘢嘅港女friend(讲笑XD)陪我食,我哋七点半钟准时去到,餐厅店员安排咗我哋坐喺bar枱位置,仲好好咁畀咗个篮我哋放袋😊。每一位店员全程都好友善,不断帮我哋换碟同斟茶,又同我哋倾偈,其中短发女店员仲好鬼幽默。由于系厨师发办👨🏼‍🍳,我哋唔使睇餐牌之余,仲带有一份神秘感,永远唔知下一样会食啲乜,有乜食哈哈。餐具嘅🐼熊猫筷子座同🦉猫头鹰牙签筒好可爱。Omakase开始喇!真鲷刺身配上黄柚子盐,鲜味无比,富有口感,薄薄一片显得非常晶凝通透✨。至于海胆豆腐配上北海道海胆,师傅建议我哋用匙羹舀嚟食,呢个海胆双重奏嘅组合又系令人津津乐道,海胆好甜😚。北海道厚岸蚝,超大只!利申我本身一般生蚝,但师傅落左🍋柠檬汁辟腥,夹埋海葡萄一齐食都几好味。粒贝刺身🐚,师傅话已经落咗啲岩盐吊味,不
餐具嘅🐼熊猫筷子座同🦉猫头鹰牙签筒好可爱。
粒贝刺身🐚,师傅话已经落咗啲岩盐吊味,不过亦可以点wasabi食,我就钟意后者,正。粒贝口感非常爽口。题外话,佢提我哋唔好将wasabi加落豉油度。
酱油渍炙烧中拖罗,呢个系我最钟意食嘅一道菜之一😋。首先我系炙烧控,凡系灸烧过嘅刺身我都觉得特别好食。第二系佢个组合好正,吞拿鱼配埋赤大根一齐食,上面仲有啲紫苏叶同芝麻👍。不过我估唔到呢个系冻食嚟。
寿司前,师传为我哋送上冰头渍(google完先知点写😂),即系三文鱼头/咀嘅软骨,用甘草腌酸酸哋,几开胃,而口感就似海蜇。另外,我仲吔多几块姜。师傅介绍🍣寿司有五款,会根据味道由淡到浓咁上,而每一件上嘅时候已经加咗酱油,唔使再点。
鲈鱼寿司,上面系酒浸嘅甘菊,鱼肉非常烟韧,味道清甜完全唔腥😌。
鲂𫚒寿司,恕我孤陋寡闻,但我真系未听过呢只鱼🙈。不过又几好食,而且依件嘅辣味比较重,用上胡椒所以麻麻哋(麻辣个麻),再搭上柚子中和一下。
皮剥寿司,估唔到🐟皮剥鱼嘅口感几爽。而上面嘅膏状,系由鱼肝磨碎咗再整返成的,成嚿一齐食,整体好夹。
赤虾寿司,师傅介绍呢种🦐虾口感比较爽,但味道就淡啲。不过我觉得虾嘅味道一啲都唔淡,相反非常浓郁,而且虾上面仲有松叶蟹膏面豉同海葡萄。成个味道好丰富,我个人认为系五件寿司入面最好食𠮶种。
鹿儿岛a4和牛寿司,🐮烧咗嘅牛筋配埋系咁二烫过下嘅和牛,入口即溶。不过wasabi抢左少少味,扣咗少少分。
KO寿司后,就系汁煮螺🐚,都有几多粒下,而且每粒都大大粒,而个汁甜甜地,唔错。不过懒懒嘅我突然要自己用手撩啲螺肉出嚟,有啲唔惯,哈哈🤣。
汁烧太刀鱼,以🍢串烧造型咁上。刚刚烧出嚟,所以够晒热,做到皮脆肉滑;鱼皮轻轻涂上酱汁,唔会抢咗鱼肉嘅鲜味。
炒鲍鱼,依个好好味呀,主要系个汁浓而不腻,应该系牛油乘酱油咁炒吧。再者,就系切粒鲍鱼完全唔韧,呢样真系好难做到,我成日食完鲍鱼都会觉得难消化,但呢个唔系👍。
到咗天妇罗系列,有三样。首先系虾🍤,好食但无乜惊艳嘅感觉。而明太子酿青椒就几正,因为我本身钟意食明太子✌🏻。最后就系鳕鱼白子,第一次食唔知乜嚟,口感粉粉哋,虽然无乜奇怪味,但我大约估到系乜。而师傅问完我哋之后就开估,答案系鳕鱼嘅精囊😂😂😂,长知识了。
蟹肉茶渍饭,依样系last一样咸食,份量都唔少,食埋真系饱哂。呢个汤几香,入面有唔少樱花虾同真蟹籽蟹肉,无偷工减料。但个饭🍚真系要趁热食,冻咗争好远。
最后甜品就系柚子雪芭🍊, 雪芭个味本身唔错,但配上红豆成件事真系错哂🙊,一啲都唔夹,好似食pizza点豉油咁哈哈。老实讲,士多啤梨🍓同柚子都唔多match。
话虽如此,我唔会觉得因为个甜品而令到呢餐变得美中不足,因为成晚厨师发办嘅菜都令我好满意,无论系刺身寿司或者熟食,都真心好正。$1,000就咁听落唔平,但omakase有上述咁好嘅质素真系变得物有所值😉,又唔系日日食,间唔时食一次真系好开心好满足嘅。
环境方面,装修不乏日式嘅味道🏮,不过啱啱去到𠮶阵个冷气好似唔系好够,有少少热,但后尾正常返。另外,餐厅仲有啲outdoor seat,好chill咁。题外话,餐厅keep住播咗好多我熟悉嘅广东歌,成个气氛变得好亲切好casual😊。
总括嚟讲,呢一餐系令人大满足嘅厨师发办盛宴,真不枉我期待咗咁耐,💯一百分推介!
2020-01-16