2021-03-02
介绍一间卖少见少嘅旧式粥店啦!装修简单啲店面挂起「知粥尝粥」横匾,其粥品绝不简单🥴!粥档入面滚热嘅粥底同肠粉蒸炉,炊烟渺渺,即点即制煮出一碗碗生滚粥🥣。间中食下粥暖下胃,感受下街坊嘅人情世故不失为一件乐事。————————————————👅艇仔粥($17)👍🏻听店员姨姨落单艇仔粥又叫「湾仔」,调好味嘅粥底咸咸地,每粒米都熬煮到开花,配料有碎牛肉、水鱿丝🦑、猪皮同葱花等,每一羹都滗到料,非常鲜味👅皮蛋瘦肉粥($19)👍🏻粥底米香绵滑,混和腌过嘅瘦肉丝同皮蛋粒嘅香味,简单配搭更得我心👅牛脷酥($8)👍🏻「油器三宝」点少得我最爱嘅牛脷酥🐮,混合面粉同砂糖后油炸而成,外酥内软,内里香甜松软,最爱糖馅流出黎炸成酥脆边角位👅净肠粉($9)👍🏻肠粉皮几薄,食得出有少少米浆颗粒质感,唔系街边10蚊4条,食起粉粉糊糊个种肠粉🙅🏻♀️,甜酱、辣酱、花生酱同豉油放系台面任加,有无人食肠粉要多酱架?————————————————🚩总结:57蚊就食饱两个人,行过路过唔好错过————————————————🌟注意:近大窝口站,行5分钟就到,记得要配合餐厅嘅防疫守则
————————————————
👅艇仔粥($17)
👅皮蛋瘦肉粥($19)
👅牛脷酥($8)
👅净肠粉($9)
🚩总结:57蚊就食饱两个人,行过路过唔好错过
🌟注意:近大窝口站,行5分钟就到,记得要配合餐厅嘅防疫守则