2022-02-14
第一次听到朋友讲起「多贺野」呢个名,熟悉但又记唔起。上网一睇,马上恍然大悟。皆因几年前游东京前,上网做资料搜集用于计划行程,曾经见过其名,系当地属于一间名气响嘅拉面店。而之所以名气响,全因为佢获奖无数,其中包括连续四年获得东京米芝莲推介,Tabelog全日本拉面大奖等。骤耳一听,的确系一条来头不小嘅过江龙。根据店家官方资料介绍,佢哋嘅卖点系坚持每日新鲜制造面条,当中更用咗4款日本面粉去制作面团,制作面条嘅员工亦会根据当日嘅温度同湿度去调整水份,绝对唔会使用任何添加剂,所以面条嘅口感唔会过韧之余,亦有淡淡麦香。今次去嘅沙田店,系继K11 Musea后,多贺野在港嘅第二间分店。位置于新城市广场地下,其旧址为「豚王拉面」。该区域属于广场里面人流极旺嘅位置,所以从刚开业至今,仍然见到好多人排队。所以今次亦拣平日下午时份到访,唔需要排队就可以入到去。店内装修以木系为主调,空间感大,灯光柔和,布质嘅櫈坐落舒适,全店感觉有和风特色之余亦带优雅。店内厨房属于开放式设计,如坐吧枱位置则可以观赏师傅烹调过程。本来我哋被安排较入嘅二人座位,但由于我哋点嘅食物较多,所以店员亦非常热心为我哋换咗一个较大嘅卡位位
店内装修以木系为主调,空间感大,灯光柔和,布质嘅櫈坐落舒适,全店感觉有和风特色之余亦带优雅。店内厨房属于开放式设计,如坐吧枱位置则可以观赏师傅烹调过程。本来我哋被安排较入嘅二人座位,但由于我哋点嘅食物较多,所以店员亦非常热心为我哋换咗一个较大嘅卡位位置。
当日我哋分别叫咗两款拉面,三款小食。餐牌上选择唔小,除咗佢哋嘅招牌拉面,沾面外,亦有几款唔同嘅饭品,一品料理等。价钱定位方面比较进取,所以相当期待有一定程度嘅美味。
🔸极上蟹皇沾面($188):
呢款沾面系皇牌推介,睇落颇为吸引。一上枱感觉非常丰富,卖相吸引,份量亦足。盘上有全只炸软壳蟹,面条放于木制筲箕里,旁边有蟹膏同埋少许蟹肉做伴碟,深黄带橙色嘅沾面汁睇落非常浓郁,一舀起,香气即扑鼻而来,入口一试,同眼见一样,汤汁非常浓厚,除有鲜甜嘅蟹黄味之外,鱼汤味道亦非常丰腴,每舀一口,份量唔小嘅蟹肉碎令到全个汤汁食落更有嚼劲,层次感十足。软壳蟹亦绝不欺场,炸得外脆内软,而且带少许咸香;
面条用咗带有小麦粒嘅粗面,质地烟韧又弹牙,放入汤汁里完全吸收哂汤汁,连同旁边嘅蟹膏同蟹肉碎一齐食,绝对有齿颊留香之感,食完后竟丝毫无觉得腬嘅感觉,实在高分。
🔸香葱山椒叉烧拉面($138):
呢个拉面特别之处在于香辛味道系店家独门比例调制,虽然系一碗叉烧拉面,但调味上面落咗唔小功夫。碗上有大量香葱,花山椒,胡椒同埋唐辛子,汤底辣度厉害,一入口会有少许涸喉,但愈食愈惹味。两片叉烧肉质嫩滑,面条选用幼身面,口感弹牙,嚼辣嘅朋友必定会喜欢。
🔸日式炸豆腐($48):
呢份炸豆腐令我非常难忘,回味无穷。其一碟有四小砖,我个人忍唔住食咗三砖。炸衣非常透薄,上面有小许柴鱼片同埋萝卜蓉,上枱时香口又热呼呼,连同下面嘅铿鱼汁一齐食,一冷一热,口感一流,必试。
🔸自家制吉列和牛芝士丸($72):
一客有三粒,每粒大小亦适中,外层呈金黄色而且炸至恰到好处,香脆无比之余亦毫无油腻感。
里面嘅和牛肉味香浓有层次感,带浓厚油脂香,加埋已经半溶化嘅芝士,非常有惊喜。
🔸自家制原味炸鸡($52):
同样一客有三件,外皮炸得香口酥脆,鸡肉肉质亦相当软嫩,咬落肉汁瞬间于口里面爆发。惟味道方面有少少稍为偏淡,如果点埋旁边酸酸甜甜嘅麻酱酱汁,味道就刚好。
近年来,好多间「过江龙」拉面店进驻香港,唔少亦被评为嚟到香港,价钱贵几倍,不值一试。个人觉得虽然好多间都定价偏高,但随住香港租金偏贵,而且过江龙食店嘅食材均由日本直送到港,运费成本等亦需要作出调整,所以比起本店贵几倍亦无可厚非,只系在于享用食物者觉得值得与否。睇过网上评论,多贺野同样曾经被指为较普通,定价又偏贵等。K11 Musea分店个人未曾试过,但佢哋今次于沙田再下一城,就令我一试惊喜。无论从用餐体验,环境,员工服务态度,抑或食物品质等都令人感觉高分及绝对值得再访,嚟紧必定会再回头试其他口味嘅面款。