2024-08-09
真实自费食评今次系第二次食大围呢间分店,而元朗分店都食过两次,但大围分店质素好似真系有啲下滑。今次系订到8:15pm既时段,店员都知道天气比较热,喺8:00pm就已经可以俾客人入去凉下冷气,至少老人家唔洗好热咁喺门口等。店员都好好咁问饮咩茶,亦都会问你有啲菜得返一个限额问你要唔要,但因为唔适合所以无要到,但因为知道啲菜式卖哂就可能无,所以落一两样先,但呢到啲店员有啲系你未讲完佢就转身走左,所以会谂究竟佢有无同你落到单。呢样希望佢地可以改进下。今次都叫左唔少菜式,因为多人食可以试多啲。第一叉 $188之前食既时候系叫勾魂叉,底铺左脆米,又会喺面上搽菠萝酱再用火鎗喺面到烧一烧。但依家只系好普通咁上菜,但就可能少左佢地想推荐呢个喺属于佢地signature既卖点。叉烧系好厚切既,虽然旧数比较少,但其实觉得厚再切半都好够食,都系肥叉既质素,所以好适合食肥叉既人试呢个菜。一口金砖 $78以为个名系豆腐,但食落原来系萝卜糕,都几有惊喜嘅系因为佢个外皮系用咸蛋黄去炸,所以食落好香口,呢个菜式都好饱肚。鲜山葵海蜇头 $128因为好钟意食海蜇头既关系,呢个菜系我每次黎都必点既,而且配山葵少少辣辣地系一个
今次都叫左唔少菜式,因为多人食可以试多啲。
第一叉 $188
一口金砖 $78
鲜山葵海蜇头 $128
因为好钟意食海蜇头既关系,呢个菜系我每次黎都必点既,而且配山葵少少辣辣地系一个好开胃既菜式。
脆皮黑鬃鹅 $168
其实系烧鹅,唔系太多肉但个外皮都有少少脆口
一钵鱼肠 $168
个蛋会比较实,鱼肠都算多,一定要配胡椒粉食,因为系会有少少腥。
冰梅咸柠骨 $208
个外皮唔会炸得好劲,系半肥肉,但会有根未必咬得开,个咸柠骨汗都较得好岩味。
猪油炒饭 $158
可以讲既系饭粒粒分明唔会痴埋一堆。
一黎到店员会打开个盖再帮手兜两下,黎既时候好香,不过食落无乜虾既味。
本身店俾左少少菜单可以早几日订菜式,黑鬃鹅喺菜单里面可以拣,仲有全只半只例牌去选择,但当同店员预订嘅时候,话一定要订半只。但我喺张可以订既菜单又见唔到咁写,咁就问店员点解一定要订半只,但店员突然又话唔洗订半只,话到时嚟到仲有例牌就可以要。咁其实早啲比客订,但又冇写到明要定半只起,其实被店员搞到好混乱。希望佢地可以跟进下呢啲情况式或update下啲俾人早啲订既菜式。
整体黎讲,我觉得元朗分店系出色啲,因为试过元朗既晚饭同饮茶,元朗分店既店员都会推荐啲合式既菜式,同埋元朗店既店员好似亲近啲,呢间好似同啲人讲野无乜反应咁。
而价钱,如果呢啲份量既话系真系略贵,亦都因为佢系列入米芝莲推介餐厅,但其实质素只系可以话OK,未去到有一啲菜式真系好超级特别推介。
如果仍然想列入为米芝莲推荐餐厅,需要再用心一点。