2021-12-11 17 浏览
今次同老公黎 海胆仔 食日本野,平日去,同埋夜晚6点几既时间,唔洗排队就入得😍😍第一次黎试,见到门口同平时既日式餐厅差唔多,但原来入到去,系有个鲜鱼水产雪柜,可以比人拣。👍🏻👍🏻我同老公都睇左menu 好耐🤣🤣,都未决定好去拣咩,侍应就过黎推介,仲带左我去睇雪柜入面既生蚝,因为有好多唔同既款,好多都第一次听既名,仲有介绍左时令鲜鱼。😋😋最后决定叫一款时令鲜鱼,两只生蚝,两个定食,同一个小食时令鲜鱼 - 海鲂 ($288)侍应递上黎既时侯,系一大盘既海鲂鲜鱼刺身,睇到好满足🤣🤣每一块切到好薄,同埋半透明,配埋佢既柚子豉油,入口好鲜甜,成个口都有鱼既鲜味,但完全唔腥😍😍食几多块,都唔会觉得油腻,好好味,全条鱼既刺身,呢个价钱真系好抵,抵之余又好食🤣🤣日本厚岸生蚝 ($48/只)经过介绍后决定叫呢款生蚝,只生蚝同手掌一样大🤣🤣要咬3啖先食晒,生蚝好饱满,咬个刻好有口感,又爽口,同有鲜味🤣🤣老公唔食得生蚝,我一个人食晒两只,好满足🤣🤣倍化带子吞海胆 ($88)大大件既带子,包住多多既海胆,一口咬唔晒🤣🤣海胆好滑,入口即溶😋😋配埋带子既爽口,口感好正,呢个配搭好好🤣🤣👏🏻松叶蟹双重丼定食 ($1

最后决定叫一款时令鲜鱼,两只生蚝,两个定食,同一个小食

时令鲜鱼 - 海鲂 ($288)

日本厚岸生蚝 ($48/只)

倍化带子吞海胆 ($88)

松叶蟹双重丼定食 ($128)
成个饭都好多蟹肉,仲有用一个蟹盖装住好多既蟹膏,佢有配有紫菜,可以包住d 蟹肉蟹膏同饭一齐食,又可以捞d 蟹膏落个饭度食。两种食法都好正👍🏻👍🏻我系好钟意食蟹膏既人,呢个蟹膏完全唔咸,蟹又有鲜甜既味,好食。
定食配埋汤同沙律,个汤仲有蚬,好足料😍😍

烧鲭鱼定食 ($58)
一睇个价钱真系觉得抵,平时食,呢个价根本食唔到,个鱼好滑,边位会有dd 脆口,唔腥,烧得岩岩好。👍🏻👍🏻

叫左咁多野食,每样野食都好有质素又好食,埋单都系6百几,抵食呀。
今次发掘到呢间系 新浦岗 地区既日式餐厅,真系好开心。食完个人都好满足,同埋好饱🤣🤣

海胆仔🍣🦪🍱
新浦岗衍庆街2-32号新浦岗大厦地下Q号铺