2022-11-03 202 浏览
<好汤好面> 📍铜锣湾🔸货真价实,好汤好面🔸无味精嘅浓汤宝几年之前<好汤好面>系大围刚开张之时,睇过负责人电视访问,内容大概系被访「大围食肆多数都系做街坊生意,你百几蚊一碗面,担唔担心做唔住?」。然后店家就开始系咁讲滚呢啖汤既胆有几足料 🐷🦐🐓🍖🦴🍗 讲下个厨师好有料,系四季酒店米芝莲三星既厨房出身,大围开档想比街坊多个选择。 点解我咁记得呢个访问?因为果阵童言无忌咁同啊妈讲:「哗!百几蚊碗面咁鬼贵!实做唔住啦!」点知若干年后,<好汤好面> 登上左米芝莲推介,仲扩展到去铜锣湾名店坊 🤣🤣🤣 (真 · 灯神 💡)今日就试左远近驰名既海龙王汤($135)同埋一杯冻乌龙茶($21)。不得不赞店员既细心同诚意 😎👍🏼 由于汤里面嘅虾系原只上,要客人自己剥壳既,店员会摆定湿纸巾,方便客人。其二,送上汤面既时候系店员系双手奉上汤碗,诚意十足!🙌🏼🙌🏼🙌🏼 汤面一上枱,龙虾汤香味扑鼻,虾油香迎面而上 😶‍🌫️ 系咁意撩吓,汤里面有一丝丝嘅蟹肉,有啲似马赛龙虾汤,望落超浓郁,有啲担心会好咸同涸喉。喜出望外地汤底清澈甘鲜,完全唔会杰挞挞,同时又做到挂汁嘅效果
<好汤好面> 📍铜锣湾
🔸货真价实,好汤好面
🔸无味精嘅浓汤宝

汤面一上枱,龙虾汤香味扑鼻,虾油香迎面而上 😶‍🌫️ 系咁意撩吓,汤里面有一丝丝嘅蟹肉,有啲似马赛龙虾汤,望落超浓郁,有啲担心会好咸同涸喉。喜出望外地汤底清澈甘鲜,完全唔会杰挞挞,同时又做到挂汁嘅效果 🍜 好汤!好汤!厨师尊重食客同食材,汤底真系比心机熬制而成,为表诚意我饮晒成碗汤(有图有真相)🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
海龙王汤

面既选材系阳春面,属于一种幼细既上海面。厨师煮面嘅时间掌握得好好,面有筋度同韧度,有𡁻头,唔会淋Pat Pat。

铺喺面头嘅海鲜都好丰富。
🔻大虾两只,略嫌有啲韧,可能拎咗嚟煲汤冇乜鲜味。
🔻鱿鱼圈两个,老,难𡁻。
🔺蚝一粒,鲜甜美味。😋
🔺带子一粒,咸鲜味重,冇腥味。😎👍🏼

Overall 性价比高,虽则配料海鲜比较一般,但呢一啖汤真真切切感受到厨师嘅诚意,就已经值回票价,好感动有一碗代表到香港嘅拉面 🥴👍🏼
  • 海龙皇汤