2020-11-01 9829 浏览
🇭🇰倚窗阁·我哋又买咗九龙酒店既staycation package啦 🥳今次我地其实主要系想试佢个自助餐 因为我哋睇Alfred同埋有啖好食都话佢个自助餐超级高质 讲到劲好食咁 超吸引😈所以我哋就想趁而家有呢啲package去试 如果唔系平时正价我咁细食我真系觉得好唔抵🙊🙊😂·今次呢个佢系$1000房价 之后会送$1200嘅dining credits比你 补多$200就可以食埋佢地个自助晚餐姐 性价比我觉得ok啦 几抵既 但系超级抵又未到😂因为佢间酒店房真系好普通 就算我哋𠮶日劲好彩比佢upgrade咗上行政楼层 但系其实间房同张床都系比较细 而且系无咩设施可言🤭不过佢个自助餐真系几唔错既 尤其系啲中式野同肉类好高质 依家就咁食buffet都做紧75折 可以一战既·「鲍鱼 · 龙虾海鲜盛宴」自助晚餐星期一至星期四 $588 (​​折后 $499.8)星期五至星期日 $638 (​​折后 $542.3)·是日炖汤-木瓜海底椰炖竹丝鸡老黄瓜扁豆煲唐排因为佢间餐厅实在太冻 所以今次我地绕场一圈之后第一个攞既系佢既汤😂😂佢个炖汤真系做得超出色 超级真材实料 而且系劲有炖汤𠮶种甜味 饮落好舒
🇭🇰倚窗阁
「鲍鱼 · 龙虾海鲜盛宴」自助晚餐
星期一至星期四 $588 (​​折后 $499.8)
星期五至星期日 $638 (​​折后 $542.3)
是日炖汤-木瓜海底椰炖竹丝鸡
老黄瓜扁豆煲唐排
因为佢间餐厅实在太冻 所以今次我地绕场一圈之后第一个攞既系佢既汤😂😂佢个炖汤真系做得超出色 超级真材实料 而且系劲有炖汤𠮶种甜味 饮落好舒服☺️佢另外𠮶中汤都好好饮 又系好舒服 肉味都几浓 佢个西汤就一般啦 又唔系话用粉冲出嚟𠮶种感觉 只不过好似无咩料咁 所以就咁得忌廉咁🤔
肉类
肉眼扒
火腿

饮完汤之后我哋首先就攞咗啲肉 因为我哋睇YouTube佢哋系超级推介个火腿 所以我就第一时间攞咗 果然冇令我失望😍😍佢个火腿真系做得好好食 佢个皮系又脆又甜 超正😋之后佢个肉扒扒都做得几好 个生熟度岩岩好 而且唔会un 肉味都好浓 不过佢个酱汁就比较一般 无好夹个扒🤣佢个煎鹅肝都唔错既 真系做到入口即溶𠮶个感觉 不过就稍为油腻咗少少 羊扒就麻麻地啦 因为佢真系比较骚🙊🙊佢仲有啲烧味摆咗喺隔离 个叉烧都OK嘅 调味唔错 之后豉油鸡都做得几好食 尤其系个鸡髀位🐤
海鲜 刺身
即开生蚝
蟹脚
小龙虾

佢海鲜嘅选择就中规中矩啦 但系样样野嘅水准都唔错 尤其系生蚝佢呢度有三款俾你拣 有法国 美国同埋纽西兰嘅 我自己就觉得美国𠮶只最甜 入口最好味 纽西兰𠮶只就大只啲 厚肉啲🦪佢个蟹脚系超多肉 而且系好容易就离到壳 食得好爽🦀️之后比较特别嘅系佢有小龙虾 我其实都系第一次食 我自己就觉得佢似虾多过似龙虾 不过佢个肉质我冇特别钟意食🦞😂😂之后青口都系一般水准啦 反而系佢个生虾几新鲜 几弹牙🦐之后佢啲刺身都唔错既 尤其系北寄贝几好食 但系佢个八爪鱼就有啲un麻麻哋🤭🤭
蟹粉·鲍鱼·龙虾 热食
佢今次呢个主题其实都真系几有诚意 真系有好多呢个主题既野食 不过唔知系咪餐厅大细既问题 佢同一个位 你每次经过都会有啲唔同嘅嘢食 每次出去都好似寻宝咁😂😂😂佢有个蟹粉鹅肝炖蛋同埋蟹黄斑球炖蛋 呢两个都几好食嘅 个鹅肝味真系好出 而且𠮶斑球本身都几滑 不过因为佢加左蟹粉同蟹黄 个炖蛋就无好滑啦🙊之后佢仲有个蟹粉扇贝同埋焗味噌鲍鱼 我就觉得呢两个麻麻哋啦 因为个扇贝佢焗完有啲un 个鲍鱼我自己就觉得唔系好夹个味噌🤔🤔
蟹粉·鲍鱼·龙虾 冻食
燕窝香芒龙虾沙律

之后我我睇佢哋推介系话有个燕窝嘅香芒龙虾沙律超好食 但我哋行咗两三次都揾唔到 劲失望 正当我准备去问佢点解冇既时候 比我发现原来佢系摆左系刺身隔离 之后个师傅每次净系摆几个出嚟 要好眼利先睇到🤣🤣我觉得呢个都几好食嘅 但系无我幻想中咁好食 因为佢个馅料唔系捞得好匀 系真系要捞晒芒果啊哈密瓜洋葱𠮶啲个口感先会丰富啲 但系都真系几唔错嘅😈😈我反而比较钟意佢个醉卤鲍鱼 呢一个超入味 而且质感好好 粒鲍鱼亦都好大粒 呢个超好食😍😍😍佢系匿埋咗喺沙律𠮶度附近嘅 大家要落足眼力 之后呢一个隔离都有一个泰式蟹钳 又系好好食 佢个调味做得好好 好夹 而且又系啖啖肉 个蟹肉都好结实 呢一个都好正🤤
热食
佢其他热食我自己就觉得比较一般啲啦 佢有个蒸比目鱼都唔错既 但系始终佢因为焗住 唔系个个部位都好滑 但系个腩位几好食🐟之后佢蔬菜嘅选择唔系好多 得一个 不过佢煮得比较淋 但系因为我哋唔想食沙律菜 所以我哋都有食呢一个😂😂反而有啲惊喜系佢个杂锦肉碎粥 佢入边真系好足料 而且佢个粥底系劲绵 每一啖都好够味😌
甜品
朱古力黑森林蛋糕
芒果芝士蛋糕

之后佢呢度啲甜品都几好笑 佢每次一出都会有职员攞住个🔔好似圣诞老人咁绕场一周话俾你知 不过我就觉得佢啲甜品无话特别好食啦🙊佢个即焗嘅朱古力咖啡古早蛋糕有啲太湿 食落麻麻地 之后有个signature既火焰雪山我都系第一次食 不过我觉得佢系比较适合小朋友口味既 因为佢个雪糕偏甜 但系几特别嘅🍦之后佢个芒果拿破仑个样就好靓啦 个custard调味都唔错 不过唔知系咪摆耐左 佢个酥皮冇话超脆🥭反而系佢个疏乎厘劲好食 蛋味劲浓 而且佢系涨得劲靓😌😌最后雪糕方便佢有Movenpick同埋Haagen-Dazs比你拣 都几唔错😈😏
#rbyeat
#rby西餐