2018-01-20
系一年里面每一个人都会有唔同嘅日子去庆祝,其实庆祝不外乎系去旅行,去啲特别嘅地方,又或者系食嘢。当一个日子庆祝耐左嘅时候,去旅行,去啲特别嘅地方已经唔系首选,简简单单食一餐饭,反而别有一番味道。今日拣咗有得即炸即食天妇罗嘅一间日本餐厅,为嘅系为佢嘅天妇罗,但系估唔到除咗呢样之外,佢其他嘅食物都非常之有创意。先付系呢一个茶叶海藻,食落去酸酸地非常之开胃,而且佢有少少黏嘅感觉,似啫喱,仲用冰镇住,非常之清新。前菜有好几款唔同嘅小食,我特别钟意佢嘅柿饼,系日本嘅柿饼,食落去非常之甜,而且好烟韧。呢一个梅子汤我就觉得非常之经典,饮落去完全唔会觉得剩系得个酸字,佢系有淡淡的梅香,清新爽口,令人精神一振。刺身用上野生油甘,𫚕鱼同中拖罗。新鲜唔需要讲,佢嘅特别反而系我想推荐嘅,同上不常食到的刺身类,有诚意。到咗主角,今日有三种唔同嘅天妇罗,特别要提嘅系天妇罗嘅首选炸虾,原只炸虾即炸即食,非常之热辣辣,而且连个头都炸埋,食落非常香脆。合肴系讲紧呢一个海鲜拼盘今日嘅就有长脚蟹脚,马头鱼,贝类。个鱼好特别,特别在拒连鱼鳞都一齐炸,但系食落去就唔会有好腥嘅味道,反而好似食紧薄脆薯片。其实食到呢一个拉面𠮶阵时
其实食到呢一个拉面𠮶阵时候我已经非常之饱,但系店员都话一定要试吓呢一个汤底,因为佢系用鱼同埋鸡,经过多个钟头熬制而成嘅。果然佢冇呃我,呢个汤唔似味精汤,饮落去个唇会有呢黏黏嘅感觉,质素非常之高。
最后就系佢呢一个甜品,千祈唔好睇小佢,拒系一个非常之甜嘅天妇罗炸番薯,而值得俾个赞佢嘅系佢利用威士忌嘅酒香起化学作用,令糖嘅甜度升高。
虽然一系我都唔系好钟意食啲咁长时间嘅餐,但系今餐嘅时间我一啲都唔觉得长,因为每一个菜式都令我非常之有惊喜。