2019-11-21 188 浏览
@tardemah_hk #尖沙咀呢间系k11 musea 新开嘅韩国面包店最近人气都几高,主打各种味道嘅方包,虽然佢嘅定价的确好高($7x-8x),但佢嘅面包的确非常松软,而且味道特别,所以就算贵都买咗咁多次。伊瓜苏摩卡曲奇方包就咁睇中文唔系好知系咩,英文系Iguaza Coffee cream cheese bread,所以成个面包主要系咖啡味,而曲奇嘅意思其实系面头𠮶层脆皮,不过我嫌唔够松化。另外咖啡味都唔浓,反而只系食得出苦涩,相反仲比入面嘅合桃、提子干味抢咗。仲有,就咁望见到好多麻薯,但系唔够烟韧,摆入口完全食唔出。呢个系我试过咁多个入面最失望,唔推荐。味道: 3/5性价比: 2.8/5辣鸡方包奥利奥白朱古力方包呢两只味就真心好好食!不过记得要叮热!辣鸡方包除咗有鸡系入面之外仲有多种香料、洋葱,而且佢只辣唔系平时韩式辣酱单纯好刺激冇乜味嘅辣,而系有啲甜味。成个感觉有少少似食紧面包焗鸡,面包索咗啲鸡嘅汁,好好味。而且有肉系入面,感觉抵啲。味道: 4.7/5性价比: 3.7/5至于奥利奥白朱古力方包叮完之后啲白朱古力流流地同样好正。听到有人话惊太甜,但我自己觉得因为本身个面包唔甜
@tardemah_hk #尖沙咀

伊瓜苏摩卡曲奇方包
呢个系我试过咁多个入面最失望,唔推荐。
味道: 3/5
性价比: 2.8/5

辣鸡方包
奥利奥白朱古力方包
呢两只味就真心好好食!不过记得要叮热!
味道: 4.7/5
性价比: 3.7/5
至于奥利奥白朱古力方包叮完之后啲白朱古力流流地同样好正。听到有人话惊太甜,但我自己觉得因为本身个面包唔甜,而且啲Oreo其实冇咗白色𠮶层,所以都唔会觉得太甜,反而加埋白朱古力甜度恰到好处。而且好钟意面𠮶层脆皮,有啲似菠萝包果皮但系就冇咁薄同碎(好过前一个咖啡包𠮶个好多),好正。
味道: 4.5/5
性价比: 3.7/5