2013-11-11
放工谂住系新蒲岗试下啲新野,知道mikki对面开左间手工点心店就尽管一试,点知......超级失望!未入铺门时比佢地门口啲相吸引著「铁板煎酿茄子」「流沙煎堆」重有出面写住既腊味/凤爪大煲饭。入到去叫左「铁板煎酿茄子」「牛肉球」同「腊味大煲饭」。先黎个「铁板煎酿茄子」,完全唔明同平时酒楼果啲有咩分别,只系将啲整好左既煎酿茄子放落个唔太热既铁板度,味道好淡,酒楼十几蚊重好味过佢,但佢呢度就要$20。牛肉球无咩特别,唔出色,都系果句,酒楼重好味啲。到重点「腊味大煲饭」,系未食呢个饭之前隔离有两枱客闹紧个饭,话明明写「大煲饭」(可能名取巧,令某啲人以为系煲仔饭)但其实佢只系用煲载着啲饭去蒸,两枱客都嘈话你收咁既价钱$38但比蒸饭,又叫左做「煲饭」。去到呢度,本来本人并唔执着啲饭煲定蒸(觉得都系差唔多姐)但结果到我食既时候.......(无言)一. 饭无煲仔饭干身(都预左,所以算)二. 啲饭如果唔落豉油根本一点味都无(因为啲腊味完全唔入味)三. 份量唔大四. 腊肉好轫其实间野虽然系mikki对面,价钱预左比同区同类食肆会贵啲,但估唔到质素同价钱反差咁大。其实同区附近既酒楼/点心店价钱平过呢间3分
一. 饭无煲仔饭干身(都预左,所以算)
三. 份量唔大
四. 腊肉好轫
其实间野虽然系mikki对面,价钱预左比同区同类食肆会贵啲,但估唔到质素同价钱反差咁大。其实同区附近既酒楼/点心店价钱平过呢间3分1,但质素远远好过呢间!而且呢度连最基本既茶水都唔好饮,真系好难会再去。