2020-07-17
第三波疫情杀到,中午食饭时间避免人多,走咗去赤柱食,希望人少啲减低中招机会。本来选定左The Boathouse 可惜去到已经full左,赤柱大街有几间食肆可以望住大海,所以系赤柱大街揾食,我哋经过其中一间叫seafront嘅餐厅,有位叔叔在餐厅门外向经过嘅人落力推介午餐,很多人都被他的推介下停下来看一看餐牌,我哋当然都比佢截住咗。午市套餐选择多,价钱都算合理,比其他的餐厅便宜,所以我哋就拣咗seafront。我哋被安排坐喺近门口,两个人平排坐,可以望住个大海,虽然天气好热,但有啲风吹埋嚟,唔会觉得热,加上蓝天白云海景,坐喺度食lunch觉得好舒服,好写意。Pizza lunch set $138, 我哋拣咗辣肉肠另外加菠萝$15 同烟肉$15。Pizza 刚刚焗好,饼底薄而脆,热辣辣,非常足料,芝士系拉丝的。比起Pizza Hut, Pizza Express 好食好多,推介。炸鱼薯条set lunch $138, 炸粉浆唔系好厚,鱼柳好滑,但份量就比较少,一个人吃这个午餐一定唔够饱。set lunch 也可选择汽水和果汁,我拣嘅苹果汁味道好怪唔识形容。总结,其实这间餐厅冇咩特色,望
总结,其实这间餐厅冇咩特色,望完餐牌可能都会走,但我哋被门外嘅叔叔吸引住,佢系酷热天气下,仲咁落力拉客,不停推介,亲切有礼,我哋都因为佢而入去食lunch。但餐厅嘅女侍应就一般啦,无笑容。