2024-06-24
周末同小朋友去完沙滩玩,小朋友话想食咕噜肉,赤柱冇乜中菜餐厅所以就去咗呢间中菜馆揾佢最爱嘅咕噜肉啦。下午沙滩好多多人,但系似乎大部份人都唔想留喺赤柱度食埋晚饭。目测一般餐厅都比较冷清。尤其系赤柱广场上嘅钟菜馆。餐厅嘅服务尚算唔错,服务员见到小朋友都开心咁同佢倾偈又问佢想食乜嘢。上菜亦都好快。热水壶能够自动refill水同加热,唔使叫服务员嚟添水,非常之方便。咕噜肉旁有几件新鲜菠萝,咕噜肉都整得唔错皮脆内嫩,甜酸到适中,唯独份量非常之少,两个大人一个小朋友每人净系食到三件左右。胜瓜云耳炒鸡球,鸡球滑嫩,胜瓜汁多,味道不错。由于两碟份量都不太多,后加了一个马友蒸肉饼,肉饼唔记得影相,应该是手打的但感觉比较肥腻,亦非常之咸,价钱跟咕噜肉一样,可能再叫多份咕噜肉比较吸引。接近$150连加一碟𩠌,份量又不多,真的不太划算。但服务味道及餐厅的空间尚算可以希望将来能够人流多啲餐厅再做返好啲啦。
胜瓜云耳炒鸡球,鸡球滑嫩,胜瓜汁多,味道不错。