2015-09-12 1030 浏览
无意中上网发现红磡有拉面店㖞,仲要叫做天王,撞啱同事得闲就结伴试试。地方都几宽倘架㖞,估唔到午市无咩食客,真奇怪。豚王有 5 款汤,黑白赤绿同限定。天王则有 4 款,黑白赤同限定。嗜辣既我永远都系由辣开始,赤王口味普通、香油普通、叉烧要、葱不要、面超硬、味蛋全只、黑木耳、紫菜、豚角煮。同事要白王同烤饺子。lunch 唔食太饱喇,一般黎讲我必定加面底最少一个架!面怪一名,好钟意食面。味蛋,我地一般都叫佢做糖心蛋或半熟蛋,面未到佢先到,皮肤晶莹剔透㖞,即刻想咀返啖,但等埋碗面影张全家幅先。过左成分钟面都仲未到,忍无可忍要咬返啖先!卤得气味氛芳香甜,加上流心蛋黄甘香浓郁,黏黏的浆住您的舌头,爽乎。赤天王拉面超硬面走葱,原来 standard 已经有半只味蛋、黑木耳、椰菜,叫多左喇。赤汤微暖唔多够热,汤底微辣不香又单调偏淡,失望。超硬面爽口,有质数,挂汤力虽强,但汤底太淡,都系加点七味粉较好。叉烧瘦到出奇,质地干鞋,麻麻地。有一只半半熟味蛋大满足,但感到有点超标,虽然我好钟意食蛋啫,哈哈。木耳好爽啊,紫菜咸香,夹住面条食口感特别丰富。白天王拉面软面多葱,汤好似猪骨即食面汤粉味,不香不甜,味道麻

白天王拉面软面多葱,汤好似猪骨即食面汤粉味,不香不甜,味道麻麻,而且好油呢。软面好似浸腍左既虾籽面又似廿过腍既熟面,一野扫晒落口,味道即食面一样,失望。叉烧好瘦,生前梗系无啖好食喇,阴功猪,善哉善哉。

烤饺子,真系烤架㖞,完全见唔到半点油,烤得金黄微脆。猪肉饺配果醋,整体不过不失,一试无妨。

豚角烧,睇个名豪无头绪系乜东东,我最爱试新野架!好紧张啊,到到喇,样貌十足烧五花腩,除左又肥又油外无野讲,无咩味道既?好奇怪。隔离仲有碗冻既烚猪肉粒㖞,到底依道菜要点食架呢?系咪要用五香腩卷住冻猪肉粒食呢?哈哈。最后全部倒晒落碗汤度浸黎食,费事烦。

拉面天王?天王名过其实,有点浪得虚名噃,普通到不得了!最好食居然系糖心半熟蛋,非常香浓好味!系公司行到鬼死咁远黎食真系嘥气,不过胜在 lunch 无咩人,环境舒服宁静又唔洗等位。

赤天王拉面
白天王拉面