2012-11-27 70 浏览
耐唔耐就会走一转Starbucks睇吓有无新野。Lemon Tart由我写Lemon Tart其实不公平,因为食亲甜品都唔会拣酸味嘅,例如:柠檬/raspberry味。(除咗caffè HABITŪ嘅柠檬蛋白挞)呢款柠檬挞对我黎讲系几酸,同埋唔钟意佢面层薄薄嘅啫喱,好甜。但挞底几松化,有牛油香。可能有人钟意,但就唔啱我胃口了。Blueberry Muffin好揾笨,收我16蚊嘅Blueberry Muffin入面嘅蓝莓寥寥可数。Muffin始终都系La Rose Noire Bakery嘅足料好味又大件又抵食,只需13蚊。小龙虾露荀甜椒蛋批蛋算几滑,料都多,有露荀,甜椒,蕃茄,茄子同埋洋葱。批底有牛油香,松化,系一贯水准。唯一唔好系小龙虾肉质好老。Blueberry Cheese Cake(蓝莓芝士蛋糕)见到Starbucks长期有呢款Cheese Cake坐镇,又好似几多人嗌,一于试吓。芝士味几浓,质感顺滑,溶溶地几讨我心;配上牛油饼底以及大大粒新鲜蓝莓(好多啊~赞!唔系蓝莓酱),三十蚊实在抵食。Crunch Cake食完都无乜印象。只系记得cream太薄,蛋糕松软度ok,中间有一层
耐唔耐就会走一转Starbucks睇吓有无新野。

Lemon Tart
可能有人钟意,但就唔啱我胃口了。

Blueberry Muffin

小龙虾露荀甜椒蛋批
蛋算几滑,料都多,有露荀,甜椒,蕃茄,茄子同埋洋葱。
批底有牛油香,松化,系一贯水准。
唯一唔好系小龙虾肉质好老。

Blueberry Cheese Cake(蓝莓芝士蛋糕)
芝士味几浓,质感顺滑,溶溶地几讨我心;

Crunch Cake
食完都无乜印象。
只系记得cream太薄,蛋糕松软度ok,中间有一层焦糖,又系好薄。

Hazelnut Cheese Cake(榛子芝士蛋糕)
Hazelnut Cheese Cake
影得唔好,sorry,因为系takeaway,层cream样衰咗。
芝士和榛子两者味道平衡,不错,仲食到不少榛子碎粒。
但质感过于硬实,唔滑,比Blueberry Cheese Cake差太多喇。