2021-06-27 336 浏览
之前同朋友去咗走肉蔬食研究所食晚餐,去到每人都要点一份主菜,每份主菜都包出面嘅沙律吧。当晚嘅沙律吧有车厘茄、粟米粒、红腰豆、酸萝卜、麻辣青瓜、薯粉、沙律菜,旁边有酱汁可以自己调味。除咗前菜,出面亦有紫米露同柠檬水。鸡笼 (很得鸡 x 2) (选2: 108; 选3: $138) (蛋素)很得鸡系用腐皮包住雪条棍整成嘅素鸡脾,素鸡脾嘅外皮炸到好香脆,外皮好似炸鸡店嘅炸鸡。鸡笼附有3款酱汁同薯条,酱汁包括茄汁、蛋黄酱同芥末酱。招牌鲜茄焗猪扒饭 ($98) (蛋奶素)素猪扒系用传统豆制品整成,食落有一丝丝嘅感觉。配料有蕃茄粒同灯笼椒。我钟意佢酱汁够多,捞饭一流。黄金虾碌 ($108) (蛋素)素虾用蒟蒻整成,食落好香咸蛋黄味,不过食多2件开始觉得腻,所以多D人一齐食会比较好。旁边嘅脆片外观上好似虾片,入口即化。片皮鸭配薄饼杂菜 ($118) (五辛;可走葱)用薄饼包住素鹅同杂菜一齐食,杂菜包括有青瓜丝、红萝卜丝同洋葱丝,我最钟意甜酱嘅味道。法国纯素芝士蛋糕 (跟餐加$35)芝士蛋糕入面有一层拖肥,唔知系咪因为上菜后放得耐未食,质感较淋,冇正常芝士蛋糕咁结实。

招牌鲜茄焗猪扒饭 ($98) (蛋奶素)

黄金虾碌 ($108) (蛋素)

片皮鸭配薄饼杂菜 ($118) (五辛;可走葱)

鸡笼 (很得鸡)、招牌鲜茄焗猪扒饭、黄金虾碌、片皮鸭配薄饼杂菜

法国纯素芝士蛋糕 (跟餐加$35)

法国纯素芝士蛋糕

2021-06-11