2010-01-20
19-1-2010除了大户屋 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2028298), 鱼一丁 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2032278) 或各式拉面乌冬店 (e.g. http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866291), 夜晚好少去日本餐厅, 呢日 9:xx pm 到天后碰运气, 见呢度唔贵, 格局又唔算太港式, 试试吧. 一人各自叫了一份「晚市定食」, 另加两款烧物 share 食; 仲有一客 promotion 中的 $20 牡丹虾刺身, 我食. 先嚟盐烧牛舌: 热辣, 干身, 咸香度够, 不过食落韧了少少, 可以更好.再嚟我的「盐烧鲭鱼定食」, 跟渍萝白, 味噌汤及白饭:- 味噌汤够味, 但太咸了, 又有点「冲粉」feel, 饮了几啖还是放弃.- 白饭唔系珍珠米, 煮得干身烟韧, 不过欠了点米香
再嚟我的「盐烧鲭鱼定食」, 跟渍萝白, 味噌汤及白饭:
- 白饭唔系珍珠米, 煮得干身烟韧, 不过欠了点米香, 可惜.
- 鲭鱼烧晒 d 油出来 , 皮薄脆, 鱼肉亦唔柴唔硬, 不过唔多「盐」烧, 食落鱼油香亦唔突出, 蘸点酸汁好食好多! 不过烧鲭鱼永远都系稳阵之选, 呢度的都 ok 吧.
朋友食「寿司定食」, 跟渍萝白及汤乌冬:
- 寿司当中只试了一只甜虾, 新鲜度不错, 食落爽身带甜, 又不错㖞.
- 亦试了少少汤乌冬, 清汤底味道较淡, 乌冬就腍 bad bad 又带点「变酸」的味道, 唔系好掂....
鹅肝酿鸡翼: 鸡翼已去骨, 烧得皮薄脆肉嫩滑, 但点解有雪味的? 「鹅肝」就完全无影,「国王的 chicken wing」?
牡丹虾刺身: 贪玩叫的, 但又好爽好甜, 质素出奇地不错㖞 可惜无得炸虾头啦.
连加一埋单每人约 $165, 食物 ok, 感觉亦系几有心的一间店, 可以一试的.