2024-10-01 270 浏览
今日可以早收工,有个精彩小确幸🤩,先到西环坚尼地城睇日落兼打卡📸,然后到附近一间人气居酒屋食串烧🍢。趟开传统日式风格嘅木门,完全走进了日本居酒屋嘅感觉,全木系、吧头架上陈列嘅清酒樽、墙上贴满poster以及摆放咗JR嘅火车模型,全部都系我哋喜爱嘅风格😍。点餐前店员已经俾咗个小食螺肉我哋充饥,呢个时候首先当然要叫杯生啤🍻嗒下喇😝。🍻三得利生啤(380ml)$88热辣辣嘅串烧当然要配冰冻嘅生啤喇😝。🥢樱花虾墨鱼棒$45放上枱已经闻到好香嘅墨鱼味,质地爽口Q弹,里面仲混入咗好多樱花虾添👍。🥢银杏$35最钟意银杏带有独特浓郁嘅味道及Q弹口感,每次食串烧必叫😜。🥢大啡菇$38非常热辣,juicy又大只, 啡菇味道浓郁,连冬菇脚都好好味,口感烟韧,酱汁方面咸咸酸酸,带有清新柚子香及鲣鱼嘅咸香味道,菇面亦洒上了萝卜蓉及香葱碎,增添香味👍。🥢鹌鹑蛋$28烧过嘅鹌鹑蛋表面烟瘾,入口Q弹,蛋黄粉嫩,并带着微微嘅酱油香😜。🥢小青椒$30带有清香及微辣嘅小青椒,卖相好可爱😍。🥢牛舌$48口感爽弹juicy,牛味都几浓。🥢𫚕鱼鲛$138热辣辣,肉质非常嫩滑juicy,鱼油丰盈,入口脂香四溢,鱼味香浓,推介😋。🥢

🍻三得利生啤(380ml)$88
热辣辣嘅串烧当然要配冰冻嘅生啤喇😝。

🥢樱花虾墨鱼棒$45
🥢银杏$35
最钟意银杏带有独特浓郁嘅味道及Q弹口感,每次食串烧必叫😜。
樱花虾墨鱼棒

🥢大啡菇$38
大啡菇

🥢鹌鹑蛋$28
🥢小青椒$30
带有清香及微辣嘅小青椒,卖相好可爱😍。
小青椒

🥢牛舌$48
口感爽弹juicy,牛味都几浓。

🥢𫚕鱼鲛$138
𫚕鱼鲛

🥢盐烧马头鱼 $130
斋睇个名似系普通嘅烧鱼,点之惊喜度非常高,鱼皮立鳞脆卜卜,鱼油丰盈滑溜溜,口感层次大交集🤩。
盐烧马头鱼

🥢枝豆$35
居酒屋必点,洒上少少盐,简简单单已经好好味。

🥢烧鳕鱼干$38
非常香脆,𩠌酒好拍档。

🥢免治紫苏鸡肉棒$45
大大条鸡肉棒,食落有口感,同时亦带有紫苏嘅独特味道,仲附加咗只鸡蛋,沾上蛋浆一齐食倍添香味及增加滑溜口感😋。
🥢烧饭团(味噌)$42
整个饭团由外至内都非常热辣,味噌饭团味道刚好,最尾以饭团结尾,够哂满足。

我哋坐嘅位置占尽地利,可欣赏到厨师为我哋烧烤嘅实况👨‍🍳,见到佢真系好有心机;另外,餐厅氛围确实唔错,有好多熟客除咗饮生啤之外仲饮清酒,原来呢间居酒屋供应好多不同产地及口味嘅清酒,下次都要挑战下💪。

樱花虾墨鱼棒
大啡菇